StoryEditor

Pojednávanie s kukláčmi bude pokračovať na Krajskom súde až v októbri

03.09.2007, 12:56
Autor:
TASRTASR

Hlavné pojednávanie v kauze údajného vydieračského gangu Jána Z., v ktorej sú obžalovaní aj dvaja bratislavskí kukláči, bude pokračovať pred senátom Krajského súdu v Bratislave až 11. a 12. októbra.
Dovedna je v tomto procese obžalovaných sedem osôb, z nich sa dostavili na dnešné pojednávanie len štyri. Neprítomní boli aj viacerí ich právni zástupcovia, ako aj poškodený košický podnikateľ Róbert K. Obžaloba kladie za vinu Ladislavovi F., Dušanovi K., Františkovi P., Ivanovi P., Jánovi Z., Slavomírovi K. a Milanovi M., že v júni 2003 sa dopustili ako členovia organizovanej skupiny hrubého nátlaku so zbraňou. Poslední dvaja menovaní boli v čase páchania trestnej činnosti, v júni 2003, aktívni policajti - kukláči Pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.
"Na dnešné pojednávanie bolo pôvodne prizvaných až 12 svedkov," povedal dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Napokon sa dostavili len štyria, medzi nimi vypovedal aj otec neprítomného obžalovaného Dušana K.
Viacerí z neprítomných svedkov, podobne ako obžalovaní a advokáti, sa ospravedlnili a dnešného pojednávania sa z rôznych osobných či pracovných dôvodov nezúčastnili. Pred senátom predsedníčky súdu Magdalény B. vypovedali dnes aj dvaja podnikatelia, ktorí mali v minulosti obchodné vzťahy s poškodeným Róbertom K. a obchodovali s ním s motorovou naftou a stavebným materiálom. Podľa výpovedí jedného z nich bol spoľahlivý, čo sa týka platieb, až na jeden raz, "kedy sa dostal do problémov". Väčšina svedkov si však už nič "nepamätá" a trvala na svojich predchádzajúcich výpovediach pred príslušnými vyšetrovateľmi.
Jedného z obžalovaných odsúdil Okresný súd v Poprade v máji tohto roku za trestný čin vydierania v inej kauze na dva roky odňatia slobody. Rozsudok však ešte nie je právoplatný a prípad rieši vyššia inštancia v Prešove. V prípade tohto obžalovaného môže ísť o súhrnný trest, ak sa mu dokáže vina a rozsudok nadobudne právoplatnosť.
Podľa obžaloby obvinení v júni 2003 vylákali košického podnikateľa Róberta K. pod zámienkou obchodného stretnutia do Bratislavy. Stretli sa s ním na čerpacej stanici pri Zlatých pieskoch. Prinútili ho nasadnúť do ich auta, kde mu oznámili, že dostáva pokutu milión korún a berú mu jeho mercedes za dlh, o ktorom však nič nevedel. V sprievode ďalšieho vozidla ho odviezli do lesa. Zbraňou mu hrozili, že ak sa pokúsi utiecť, postrelia ho do nôh. Tvrdili mu, že sa v Košiciach skrýva pod iným menom a neodvádza za to "percentá". Žiadali od neho 400 000 korún za poskytovanie fiktívnej ochrany. Tú si však poškodený nikdy neobjednával. Ďalej mu oznámili, že si z jeho auta vezmú 500 000 Sk, ktoré boli určené pre jeho obchodných partnerov v Bratislave. Pod psychickým nátlakom poškodený nakoniec súhlasil s ich požiadavkami.
Vyhrážali sa mu teda, že ich oklamal. Následne ho prinútili ísť do banky a vybrať ďalšiu hotovosť. Zároveň ho žiadali, aby vystavil splnomocnenie pre dvoch obžalovaných na oprávnenie používať spomínaný mercedes.
Obžalovaným, ktorých stíhajú na slobode, hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov. Súdny spis obsahuje 14 zväzkov a takmer 3000 strán.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:30