StoryEditor

Nový byt bude váš. O 40 rokov

31.08.2007, 00:00
Súboj bánk o hypotekárnych klientov je čoraz ostrejší - pretože trh im umožňuje požičať na bývanie ešte 200 miliárd korún. Iba pár dní po tom, ako sa na trhu objavila možnosť získať hypotekárny úver presahujúci cenu nehnuteľnosti, prišla ďalšia novinka: Úver na nový byt či dom, ktorý môže klient splácať až 40 rokov.

Banky však musia byť pri poskytovaní takýchto úverov opatrné, aby neporušili zákon. Zákon o bankách totiž stanovuje maximálne trvanie hypotekárneho úveru na 30 rokov. Preto bude 40-ročná hypotéka, ktorú si vezmete, podľa všetkého v skutočnosti účelovým spotrebným úverom založeným nehnuteľnosťou.
Neustále zlepšovanie ponúk hypoúverov sa však môže obrátiť aj v neprospech zákazníka. Podľa Adrieny Litomerickej z Národnej asociácie realitných kancelárií môže mať rastúca dostupnosť úverov na bývanie vplyv na zvyšovanie cien nehnuteľností. "Je to však iba jeden z mnohých faktorov, ktoré na cenu môžu vplývať. Zlepšovanie ponuky bánk vnímajú naši klienti jednoznačne pozitívne," dodala.
Podľa posledných správ z trhu rastú ceny niektorých bytov len v Bratislave až 20-percentným tempom ročne.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bugár nevie o protiopatreniach
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:43