StoryEditor

Vládna koalícia sa chystá licitovať o výšku daní

26.05.2003, 00:00
Zajtra čaká koaličných expertov v Častej Papierničke rokovanie o reforme daňového systému, východiskách štátneho rozpočtu na budúci rok a dôchodkovej reforme. Zavedenie rovnej dane z príjmu a dane z pridanej hodnoty vo výške 20 %, nebude ani v rámci koalície akceptovaný.
  • Najviac pripomienok k sadzbe DPH
  • Zajtra čaká koaličných expertov v Častej Papierničke rokovanie o reforme daňového systému, východiskách štátneho rozpočtu na budúci rok a dôchodkovej reforme. Už teraz je zrejmé, že návrh, s ktorým prišlo ministerstvo financií na zavedenie rovnej dane z príjmu a dane z pridanej hodnoty vo výške 20 %, nebude ani v rámci koalície akceptovaný. Okrem opozície, ktorá navrhovanú reformu kritizuje, začali koaličné strany o konečnej výške daní licitovať. "Som ochotný diskutovať aj o iných sadzbách, ale priestor na to musí byť vymedzený úsporou," avizoval nedávno minister financií Ivan Mikloš.
    KDH
    Ešte vo volebnom programe KDH navrhovalo rovnú daň vo výške 14 %. "Znižovanie daní musí byť kompenzované znížením verejných výdavkov, aby daňová reforma bola fiškálne neutrálna," konštatuje sa v dokumente. Pred začiatkom utorňajšieho rokovania KDH považuje za nemožné konkretizovať, aká výška daní z príjmov a DPH by pre nich bola prijateľná. Závisieť bude od kombinácie návrhov výšky priamych daní s nepriamymi, od odpočítateľných položiek a množstva ďalších faktorov. "Sme pripravení diskutovať aj o prípadnom vyššom schodku štátneho rozpočtu. Zavedenie rovnej dane považujeme za jediný dôvod, kedy by zmena mohla byť opodstatnená," povedala hovorkyňa KDH Laura Dyttertová.
    SMK
    Pre SMK je návrh ministerstva financií neprijateľný. Podľa Istvána Harnu by sa reforma dotkla najmä strednej vrstvy. "Stredná vrstva obyvateľstva s príjmami od 11- do 25-tisíc je tá, na ktorú by daňová reforma dopadla negatívne," tvrdí. SMK preto navrhuje rovnú daň z príjmov na úrovni 18, prípadne 19 %. "Takéto zníženie by podľa našich odhadov neohrozilo príjmové hľadisko štátneho rozpočtu a zároveň by kompenzovalo dosahy na domácnosti," poznamenal Harna. V prípade DPH odporúča aspoň dočasne zachovať dve pásma -- 14 a 20 %. SMK zároveň navrhuje, aby sa odpočítateľná položka z daňového základu na vyživované dieťa zvýšila na 20-tisíc korún.
    ANO
    Aliancia podporuje daňovú reformu, k stanovenej výške daní však má výhrady. ANO považuje za optimálnu rovnú daň vo výške 15 až 18 %. Zároveň však upozorňuje, že zavedením 15-percentnej rovnej dane a 18-percentnej sadzby DPH by v rozpočte vznikol deficit 8 až 10 mld. Sk. Výpadok príjmov v rozpočte odporúčajú kompenzovať reštrikciami vo výdavkovej časti. Aj pre vysokú mieru verejných výdavkov považuje ANO reformu za zle načasovanú.
    Opozícia proti
    Podľa šéfa Smeru Roberta Fica je navrhovaná reforma v príkrom rozpore s princípmi sociálne a trhovo orientovanej ekonomiky. Zavedenie rovnej dane z príjmu má vraj "zalepiť oči ľuďom s malými a priemernými zárobkami, aby nevideli návrh na zvýšenie dane z pridanej hodnoty, a razantné zvýšenie spotrebných daní a daní z majetku". Ku vládnemu návrhu má Smer pripravené alternatívne návrhy, ktoré bude chcieť presadiť v podobe pozmeňovacích návrhov. "Ak vládna koalícia presadí daňovú a penzijnú reformu bez opozície, budú to reformy na tri roky," tvrdí Fico. HZDS má výhrady, že pripravovaná reforma nevyužíva popri znižovaní priamych daní aj motivačné parametre, ktoré by prinútili podniky k väčším investíciám. "Takto navrhovaná reforma má mimoriadne negatívny dosah hlavne na oblasť malého a stredného podnikania, agrosektor, obchod, dopravu, stavebníctvo aj cestovný ruch," tvrdí Miroslav Maxon.
    Návrh ministerstva financií:
    Priame dane:
    -- zavedenie rovnej dane vo výške 20 % a odstránenie čo najširšieho okruhu výnimiek a oslobodení od začiatku roku 2004.
    -- nový spôsob zdaňovania má priniesť zjednodušenie systému zdaňovania príjmov
    -- zrušiť dane z prevodu a prechodu nehnuteľností, z darovania a dedičstva
    -- pri dani z nehnuteľností všetky nehnuteľnosti zdaňovať na hodnotovom princípe
    -- predmetom cestnej dane by mali byť len úžitkové vozidlá
    Nepriame dane:
    -- zavedenie jednotnej sadzby DPH vo výške 20 %
    -- zavedenie systému daňových skladov
    -- upraviť daňové sadzby z piva a vína tak, aby výška sadzby zodpovedala percentuálnemu obsahu alkoholu v týchto nápojoch
    -- upraviť sadzbu spotrebnej dane z minerálnych olejov

    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    10. máj 2024 07:26