StoryEditor

Kubiš: V zahraničnej politike môžu byť občania spokojní s výkonom vlády

04.07.2007, 16:17
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš sa domnieva, že občania Slovenska môžu byť spokojní s ročným výkonom vlády pokiaľ ide o zahraničnú politiku. "V prvom rade je to zahraničná politika dobre etablovaného, rešpektovaného štátu EÚ a NATO," povedal pre TASR.
"Vcelku musím povedať, že po tom prvom turbulentnejšom období sme praktickou činnosťou preukázali, že SR je demokratickým štátom, ktorý zodpovedne a cieľavedome dokáže pôsobiť v oblasti medzinárodných vzťahov," pripomenul slovenský šéf diplomacie. Dodal, že prvotné otázniky, ktoré sprevádzali nástup novej garnitúry, boli veľmi uspokojivo zodpovedané praxou.
Minister poznamenal, že partnerov Slovenska ale významne zneistila vnútropolitická diskusia okolo budúceho usporiadania Kosova. "Tam sme sa ocitli v unikátnej pozícii, keď sme boli jedinou krajinou EÚ, ktorá prijala deklaráciu v parlamente s tak kategorickým vyjadrením stanoviska. Ja to, samozrejme, rešpektujem aj naši partneri, ale že by nám to uľahčilo situáciu, tak nemôžem povedať a my musíme hľadať riešenia, ktoré nás zároveň nevylúčia z okruhu EÚ."
Jednou z činností, ktoré Kubiš vyzdvihol, je pôsobenie SR ako člena Bezpečnostnej rady OSN. Skonštatoval, že v tejto organizácii máme renomé stabilného a vyváženého člena, ktorý prispieva k riešeniu aj takých problémov, akými sú svetový mier a bezpečnosť vo svete. "My sa nevezieme, ale aktívne pôsobíme a to nie je to otázka techniky práce, ale postojov, ktoré tam zastávame," podčiarkol minister.
Výrazná pozornosť sa za posledný rok venovala aj rozširovaniu schengenského priestoru a opatreniam, ktoré v tejto súvislosti musela vláda prijať. Ako uviedol, pred rokom vznikli úvahy o tom, či sa kvôli nedostatočnej pripravenosti niektorých technických systémov zo strany EÚ neodloží náš vstup do tejto zóny. "Museli sme aj s ďalšími novými krajinami EÚ vyvinúť výrazné úsilie na to, aby sme presvedčili partnerov, že žiadny odklad neprichádza do úvahy a že pre našich občanov je neprijateľné, aby sa kvôli technickým nedostatkom posunul náš vstup do Schengenu," povedal.
Slovensko však má podľa ministra zahraničných vecí pred sebou aj mnohé úlohy dlhodobého charakteru. Jednou z nich je efektívnejšia činnosť pri presadzovaní slovenských záujmov v európskych štruktúrach, ako aj dôraznejší ekonomický rozmer v zahraničnej politike.
K ďalším prioritám patrí tiež reforma činnosti ministerstva zahraničných vecí a jeho modernizácia, ako aj lepšia propagácia našej krajiny v zahraničí. "Otvorenou otázkou, ktorá do značnej miery nie je v našich rukách, ale napriek tomu si vyžaduje naše úsilie, je napríklad zrušenie vízovej povinnosti pri ceste do USA," skonštatoval Kubiš. Zároveň vyslovil presvedčenie, že tento proces naštartovaný americkou administratívou a Kongresom sa pre Slovensko skončí pozitívne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:45