StoryEditor

Minimálny plat. Plus 500 Sk

31.07.2007, 00:00
Minimálna mzda stúpne od októbra zo 7 600 na 8 100 korún mesačne. Živnostníci, pre ktorých je jej výška aj najnižším vymeriavacím základom pre odvody, zaplatia poisťovniam mesačne opäť o niečo viac.

Zdravotnej od januára a sociálnej od júla budúceho roka.

Dobrá správa pre všetkých
Nová výška je výsledkom dohody zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov, ktorej po predchádzajúcich bipartitných rokovaniach dalo definitívnu podobu včerajšie zasadnutie Hospodárskej a sociálnej rady. Jej súčasťou je aj návrh nového zákona o minimálnej mzde, ktorý presne určí mechanizmus jej každoročného rastu.
"Dohoda je výhodná pre podnikateľské prostredie. Umožní predvídať vývoj v mzdovej oblasti," hovorí prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko. Obávať sa nemusia ani ostatní. "Je výhodná aj pre zamestnancov, pretože im zaručuje istotu úpravy minimálnej mzdy. Dobrá je aj pre vládu, ktorú odbremení od konfliktov pri rokovaniach o jej výške," vyhlásil Jusko.

Štart v januári
S dohodou sú spokojní aj odborári. "Týmto novým zákonom sme nastavili pravidlá dlhodobého stanovovania minimálnej mzdy. Bolo to pre nás veľmi dôležité," potvrdzuje viceprezident Konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš.
"Návrh zákona posúvame do ďalšieho legislatívneho procesu. Dúfame, že sa nám ho podarí pripraviť tak, aby mohol začať platiť v januári," podotkla štátna tajomníčka ministerstva práce Emília Kršíková.


Nová minimálna mzda...
Suma minimálnej mzdy sa podľa návrhu nového zákona určí ako súčin platnej minimálnej mzdy a indexu medziročného rastu priemernej nominálnej mzdy za uplynulý kalendárny rok. "Išlo nám o to, aby pomer minimálnej mzdy voči priemernej neklesal," hovorí Mojš.

Zamestnávatelia ustúpili
"Nevyhovovalo nám však, aby v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa bolo možné dohodnúť odlišnú výšku minimálnej mzdy medzi zamestnávateľom a odborovým zväzom, než určuje zákon," dodáva Mojš. Od tohto svojho návrhu zamestnávatelia nakoniec ustúpili. "Myslíme si síce, že je to správna myšlienka, prednostné však pre nás bolo dohodnúť sa na výške mzdy a vytvoriť dlhodobý systém. Ustúpili sme preto od takzvanej odvetvovej diferenciácie," vysvetľuje Jusko.
Rokovať o minimálnej mzde sa napriek zákonnému vzorcu bude aj v budúcnosti. Ten totiž bude slúžiť len pre prípad, že rokovania zamestnávateľov a zamestnancov sa neskončia dohodou a následne bude neúspešná aj tripartita. Zákon dáva prednosť dohode sociálnych partnerov a dáva im aj možnosť dohodnúť sa na inej sume, nižšej alebo vyššej, než stanovuje vzorec.

Z októbra na január
Nový zákon o minimálnej mzde po svojom vstupe do platnosti s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá ďalšiu vlnu legislatívnych procesov. Inštitút minimálnej mzdy a jej výšky sa totiž týka ďalších 42 zákonov. "Ich obsah v súčasnosti ministerstvo práce prehodnocuje v rámci tripartitnej pracovnej komisie," informuje Kršíková.
Čerstvo dohodnutá, nová výška minimálnej mzdy bude platiť až 15 mesiacov. Dôvodom je, že návrh zákona ráta s presunom termínu jej úpravy z októbra na začiatok kalendárneho roka. Najbližšie by sa teda mala meniť až v januári 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:01