StoryEditor

Naši vodiči môžu ďalej fajčiť a piť

12.10.2007, 00:00
Za jedlo, pitie či cigaretu za volantom napokon pokuta nebude. Pre HN to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák. Toto ustanovenie najskôr v navrhovanom cestnom zákone bolo, podľa Kaliňáka ho vyškrtnú.

"Treba mať rozumnú mieru určovania správania sa vodiča a toho, čo môže robiť počas jazdy."
Rozdielne názory na toto opatrenie v zákone boli podľa Kaliňáka aj priamo na ministerstve. "Pre nás je dôležité, že aj počas jedenia a pitia sa vodič venuje premávke." Podľa pôvodnej verzie zákona by vodič totiž mohol za takéto porušenie dostať až dvojtisícovú pokutu. Vypustenie zákazu zo zákona požadovalo aj Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD. "Vodiči kamiónovej dopravy jednoducho nemôžu zastať do štyri a pol hodiny, ako majú určené na jazdu. Je málo parkovísk a kvôli tomu sme toto ustanovenie pripomienkovali," vysvetlil viceprezident združenia Ľubomír Honíšek.

ČESMAD má však na ministerstvo aj ďalšiu požiadavku. Rezort totiž navrhuje, aby v piatok popoludní, v sobotu ráno a v nedeľu popoludní nemohli na diaľniciach a cestách prvej triedy jazdiť nákladné autá. Takýmto spôsobom chce šéf rezortu Kaliňák vyriešiť pravidelný problém s kolónami v dopravnej špičke a počas piatkových a víkendových presunov. V piatok by kamióny mali zmiznúť z ciest už o druhej popoludní. "Chceme, aby zákaz bol presunutý na piatu hodinu, kvôli tomu, že všetky logistické spoločnosti pracujú do piatka večera a vznikol by problém, že ich po tej druhej nebudeme vedieť obslúžiť," tvrdí Honíšek. "My máme problém so systémom výšky pokút," upozorňuje šéf Ústredného automotoklubu Juraj Smrečan na ďalšie výhrady k zákonu. Kaliňák zdôraznil, že všetky pripomienky by mali vyhodnotiť v priebehu niekoľkých dní až týždňov.
Zásadné zmeny podľa neho zákon nečakajú. "Snažili sme sa, aby zákon bol vyvážený a sprísňoval pravidlá len pre tie najrizikovejšie skupiny, ktorých je síce malé percento, ale ešte stále spôsobujú najväčší počet tragických dopravných nehôd," tvrdí minister. V zákone by tak mala zostať povinnosť zimných pneumatík v prípade súvislej vrstvy snehu alebo ľadu aj celoročné svietenie. Podľa dnes platného zákona by sa pritom malo začať svietiť už na budúci pondelok. "Myslím si, že už sa ani neprestane svietiť. Azda zákon nastúpi do účinnosti ešte skôr, ako by sa svetlá 15. marca vypínali," predpokladá Kaliňák.

Tresty podľa pripravovaného zákona:
- Bloková pokuta na mieste do 20-tisíc korún (dnes do 2-tisíc korún)
- Maximálna pokuta pre vodiča do 30-tisíc korún (dnes do 15-tisíc korún)
- zadržanie vodičského preukazu do 5 rokov (dnes do dvoch rokov)

ANKETAMinister vnútra včera potvrdil, že za jedenie, pitie a fajčenie za volantom nebudú pokuty ani po novom. Čo by podľa vás malo byť pokutované? jedenie 12 (4%) všetko 60 (19%) pitie 10 (3%) fajčenie 133 (43%) ani jedno 94 (30%) Hlasovalo 309 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 00:53