StoryEditor

SMK vyzýva na boj proti extrémizmu

16.11.2007, 14:50
Autor:
TASRTASR

Strana maďarskej koalície pripravila pre Parlamentné zhromaždenie Rady Európy návrh na vypracovanie správy o boji proti extrémizmu v Európe.Tá by okrem analýzy súčasných opatrení, pozitívnych skúseností, ale aj nedostatkov mala obsahovať aj uznesenie, ktoré by konkretizovalo ako posilniť boj proti extrémizmu v krajinách Rady Európy.

Zástupca predsedu SMK József Berényi pripomenul, že na iniciovanie podobnej správy je potrebných desať podpisov z piatich členských krajín RE. Ako hovorí,"SMK sa obráti na ostatné parlamentné strany v SR, aby pomohli pri získavaní podpisov pod tento návrh.". Následne predsedníctvo Parlamentného zhromaždenia RE rozhodne o tom, či sa predmetná správa vypracuje alebo nie.

"Text je otvorený. Sme pripravení rokovať s kolegami z národnej rady, ktorí majú zastúpenie v zhromaždení RE. Netrváme na tom, že text musí byť ten istý, ktorý sme pripravili, Ale boli by sme radi, keby sme našli podporu a spoločný postup," vysvetlil Berényi.

Podľa zástupcu, Strana maďarskej koalície, podobne ako SNS odsudzuje existenciu maďarského internetového portálu, s neakceptovateľnými textami a podporou šírenia nenávisti. "Boli by sme radi, keby mohol byť čo najskôr odstránený z internetovej siete," doplnil.Chyba je však podľa jeho slov v tom, že SNS sa snaží hľadať extrémistického nepriateľa iba na maďarskej strane. "Neexistuje len maďarský alebo len slovenský extrémizmus. Je to jav, proti ktorému treba bojovať spoločne. Slovenské parlamentné strany by mali byť ochotné bojovať proti všetkým takýmto javom," vyhlásil Berényi.

Okrem toho poukázal aj na to, že SMK považuje za extrémistickú skupinu nielen Slovenskú pospolitosť, ale aj Maďarskú či Českú národnú gardu. Zopakoval, že výroky podpredsedu strany Miklósa Duraya o tom, že na Slovensku existuje každodenný pouličný fašizmus prejavujúci sa útokmi proti osobám hovoriacim po maďarsky, považuje SMK za nevhodné. "Dajú sa ťažko politicky podložiť," uzavrel Berényi s tým, že Duraya upozornili na to, aby v budúcnosti volil vhodnejšie slová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:26