StoryEditor

Fica podnietili k činom ľudia blízki HZDS, tvrdí Jahnátek

18.11.2007, 14:05
Autor:
SITASITA

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek zo Smeru-SD tvrdí, že premiér Robert Fico sa začal zaujímať o prevody pozemkov na Slovenskom pozemkovom fonde (SPF), keď zistil, že ich získali ľudia blízki Mečiarovmu ĽS-HZDS. "Na tejto kauze je čudné to, že pozemky kupuje firma blízka HZDS, vlastne to podnietilo aj premiéra, aby konal a aby sa prípadom bližšie zaoberal," vyhlásil Jahnátek v dnešnej diskusnej relácii Slovenskej televízie O päť minút dvanásť. Celú kauzu považuje za vyriešenú po odstúpení námestníka SPF Branislava Brízu. Šéf rezortu hospodárstva nechce, aby Bríza zostal v Správnej rade SPF. "Takáto možnosť je minimálna a ja ju vylučujem," uviedol s tým, že tento problém bude riešiť v pondelok Koaličná rada. Podľa Jahnátka ešte bude treba zistiť, či sa dajú prevedené pozemky vo Veľkom Slavkove vrátiť do rúk SPF.
Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš kritizoval postup premiéra v kauze SPF. Podľa neho Robert Fico nekonal dostatočne. Opozícia podľa Janiša trvá na odvolaní ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, pod ktorého spadá SPF. Janiš povedal, že opozícia podá do parlamentu návrh na Jureňovo odvolanie, pretože "ide o rozkrádanie".
Jahnátek odmietol konkretizovať, či sa zvýšia ceny energií, pretože s novým cenníkom ešte nesúhlasil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. "Nechcem zverejňovať tieto ceny, pokiaľ nie sú podpísané regulačným úradom," dodal Jahnátek. Úrad musí oznámiť ceny platné pre budúci rok najneskôr do 30. novembra."Domácnosti môžem ubezpečiť, že k nejakému významnejšiemu zvýšeniu energií nepríde, dokonca by som povedal, že v mnohých prípadoch sa energia nebude meniť," povedal Jahnátek. Minister obvinil Enel - Slovenské elektrárne, že zneužili svoju monopolnú pozíciu. Bývalú vládu Mikuláša Dzurindu kritizoval za ich privatizáciu. Podľa neho štát nedisponuje 34 % akcií v elektrárňach. Jahnátek vyhlásil, že právnici už preverujú, či nešlo o úmyselný podvod. "Myslím si, že buď poradca dostal veľmi dobré noty, ako to urobiť, alebo zlyhal," poznamenal Jahnátek.
Janiš kritizoval Jahnátkov návrh, ktorým chce vláda zabezpečiť, aby obchodníci nepredražovali tovar. Jahnátek považuje obchodné praktiky obchodných reťazcov a ich marže za vážny problém. Podľa Janiša zákon skôr prinesie zvýšenie cien, je proti občanom a upravuje len vzťahy medzi dodávateľmi a obchodníkmi. "Zákon obmedzuje zľavy, výpredaje," argumentuje Janiš. Jahnátek uviedol, že návrh zákona predloží na vládu v stredu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:57