StoryEditor

ĽS-HZDS je za presťahovanie SRo do nevyužitých priestorov STV

29.10.2007, 15:11
Autor:
TASRTASR
Klub kultúry pri Ľudovej strane Hnutie za demokratické Slovensko považuje zámer vlády vybudovať nový spoločný mediálny komplex pre STV a SRo za nevýhodný.

Ústredný profesijný Klub kultúry pri ĽSHZDS považuje za najvýhodnejšie využitie areálu v Mlynskej doline, ktorý by po následnej rekonštrukcii slúžil všetkým verejnoprávnym médiám. "V tomto priestore sú vybudované kvalitné štúdiá a obslužné zázemie pre produkciu televíznej a filmovej tvorby," uvádza vo vyhlásení kultúrny klub. Zároveň sa prihovára za zachovanie koncertnej miestnosti a výstavných priestorov v budove Slovenského rozhlasu (SRo), ak dôjde k zmene účelu jej využitia.
Vláda SR na svojej 65. schôdzi zobrala na vedomie zámer systémového riešenia priestorového usporiadania Slovenskej televízie (STV) a Slovenského rozhlasu. Predložený materiál obsahuje tri alternatívy priestorového riešenia verejnoprávnych médií. Prvou je modernizácia súčasných budov STV a SRo, druhou investície do prebudovania súčasných priestorov STV aj pre potreby SRo a treťou alternatívou je vybudovanie nového komplexu pre obe verejnoprávne médiá.
Ministerstvo kultúry preferuje vybudovanie nového multimediálneho komplexu. "Výstavba novej budovy je jedným z nástrojov, ktorý môže zlepšiť ekonomickú stránku verejnoprávnych médií a dôsledok môže viesť aj k možnosti dávať väčšie prostriedky do programu," tvrdí minister kultúry Marek Maďarič. "Jedna budova vyvolá nielen prirodzenú synergiu blízkosti ľudí z tých médií, ale predpokladá to aj spoluprácu v niektorých oblastiach," naznačil minister možnosť zlučovania oboch inštitúcií v budúcnosti. Urýchliť tento proces by podľa neho mohlo hospodárenie oboch verejnoprávnych médií.
Výstavba novej budovy je v súčasnosti podľa Maďariča najvýhodnejšou možnosťou, keďže by stála 3,7 miliardy korún a dve miliardy by štát získal predajom súčasných objektov. Rekonštrukcia oboch budov vrátane investícií do technológií by podľa vládneho materiálu vyšla na 3,6 miliardy korún. Minister zdôraznil aj fakt, že nová budova by mala výrazne nižšie prevádzkové náklady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:30