StoryEditor

Jarjabek: Rybníček je trochu mimo diania

17.06.2003, 00:00
Rozhovor HN s podpredsedom mediálneho výboru Národnej rady SR Dušanom Jarjabkom.
Ústredný riaditeľ STV Richard Rybníček minulý týždeň inicioval odloženie prípravy zákona o STV, čo odôvodňuje tým, že najskôr treba zakotviť pojem verejnoprávna inštitúcia. Pred niekoľkými mesiacmi mal však iný názor. Ako si to vysvetľujete?
- Neviem si to vysvetliť, pretože keď sme spolu hovorili pred jeho voľbou na post ústredného riaditeľa STV, nespomenul, že by neinicioval zákon o STV a SRo. Naším cieľom je utvoriť silné verejnoprávne inštitúcie, ktoré by boli dôstojnými partnermi súkromným médiám. To bolo aj súčasťou môjho návrhu predloženému ministerstvu kultúry (MK), ktoré si ho na 80 % aj osvojilo. Takže tu panuje zhoda vo filozofii STV ako verejnoprávnej inštitúcie. Potom príde pán Rybníček s tézami verejnoprávnosti - nejde totiž o zákon v paragrafovom znení. Parlament navyše odsúhlasil plán legislatívnych úloh vlády, v ktorom schválil aj návrh zákona o STV a SRo. Ak je zákon predložený parlamentu v marci, tak si v súlade s tým treba pripraviť aj pripomienky. To platí nielen pre predkladateľov, ale aj oponentov zákona.
Richard Rybníček má tiež výhrady voči tomu, že zákon o STV tvoria úradníci a právnici z MK bez konzultácií so zástupcami televízie...
- Ústredný riaditeľ STV sa musí prispôsobiť prijatému zákonu, nech by bol akýkoľvek. Môže povedať, že s týmto nesúhlasím, a preto odchádzam. Ale to zatiaľ nepovedal. Predtým ako sa stal ústredným riaditeľom STV netvrdil, že televízia nepotrebuje nový zákon. Povedal, že treba vyriešiť financovanie STV, organizačnú, programovú a vysielaciu štruktúru. Všetky návrhy zákonov sú na internete a ústredný riaditeľ sa s nimi mohol oboznámiť a pripomienkovať ich. Je tu zmena postoja, ktorej veľmi nerozumiem. Som tiež zvedavý, čo povie Rada STV, ktorá doteraz, bohužiaľ, nie je aktívnym partnerom televízie, len čaká. Aj preto treba urýchlene prijať zákon o STV, ktorý vyrieši aj kompetencie rady. Nie sme v roku nula: mnohí, ktorí sa na tejto legislatíve podieľame, máme minimálne desaťročné skúsenosti s fungovaním samostatnej STV a SRo. Pán Rybníček je naozaj v tejto chvíli trochu mimo diania.
Podporíte právnu normu umožňujúcu televízii podnikať?
- Najlepším riešením by bolo, keby bola novela súčasťou nového zákona o STV, pretože prijatím jednej novely vám vyskočia mnohé iné problémy. Toto nie je môj názor, ale názor koaličných poslancov v mediálnom výbore.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:42