StoryEditor

Ficovu exfirmu vedie "bezdomovec"

11.02.2010, 23:00
Po schránkach a jednej garáži sa v spleti firiem, ktoré spájajú bývalé sídlo emisnej firmy Interblue so Slovenskom, objavil ďalší otáznik (na snímke premiér Robert Fico).

Predsedom predstavenstva spoločnosti Elwing Slovakia, ktorú v minulosti pod iným názvom vlastnil aj súčasný premiér Robert Fico, je človek v Česku evidovaný ako "bezdomovec“. 

Adresa: mestský úrad
Josef Vařejčko figuruje podľa výpisu z českého obchodného registra aj vo viacerých českých firmách, ktoré majú presne rovnakú adresu ako Mestský úrad v Chrudimi. Tam HN potvrdili, že takýto človek je u nich prihlásený na trvalý pobyt, nemá vlastné bývanie a necháva si na úrad posielať poštu. "Z nášho pohľadu to je ako bezdomovec, pretože nemá kde bývať. Preto má doručovaciu adresu zriadenú na mestský úrad,“ spresnil pracovník chrudimského úradu.

Vařejčka sme včera nenašli ani na bratislavskej adrese, na ktorej by mal podľa nášho obchodného registra sídliť Elwing Slovakia, a.s. "Nepoznáme ho,“ povedali na recepcii v budove. Nikoho z Elwingu tam vraj ani nikdy nevideli - tvrdia, že evidujú len adresu, na ktorú majú zasielať ich poštu.

Londýn, Dubaj, USA
HN už včera informovali, že Vařejčko je aj konateľom firmy s takmer navlas rovnakým názvom a rovnakou adresou - Elwing Slovakia I, s.r.o. Jej majiteľom je firma Elwing Limited so sídlom v Londýne - na rovnakej adrese, aké majú "schránkové“ firmy, ktoré premiér Fico spojil s financovaním SDKÚ-DS. Až do novembra 2009 bol riaditeľom londýnskeho Elwingu muž z Dubaja, ktorého ďalšie tri firmy majú sídlo na rovnakej "garážovej adrese“ v USA, na akej sídlila až do svojho zániku Interblue Group.

Premiér Fico cez svojho hovorcu povedal, že po tom, čo v roku 2004 predal svoj podiel vo firme R. F. Development (neskôr Elwing), ho jej osud už nezaujímal.

Prečítajte si aj:
U nás šéf firmy, v Česku „bezdomovec“

Firma, ktorá vznikla z bývalej akciovky premiéra Roberta Fica, vyvoláva otázniky. Josef Vařejčko, ktorý je podľa informatívneho výpisu z Obchodného registra predsedom predstavenstva akciovej spoločnosti Elwing Slovakia, má evidovaný trvalý pobyt na Mestskom úrade v českom Chrudime.

Vysvetlenie čaká aj HZDS

Stopu z „garáže“ firmy Interblue Group, ktorú vedie až na Slovensko, žiadajú prešetriť opoziční aj koaliční poslanci. Šéf klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš si pýta od premiéra vysvetlenie. „Nech povie definitívne, kto je za Interblue Group.“

Chceli zarobiť v Rusovciach

Bývalá firma Roberta Fica R. F. Development sa v minulosti zviditeľnila vďaka pozemkom v bratislavských Rusovciach. V roku 2003, keď vznikla, získala päťročné predkupné právo na výstavbu domov a bytov na trinásťhektárovom pozemku v Rusovciach.

01 - Modified: 2003-09-25 20:25:04 - Feat.: 0 - Title: Rozcestovaný september vo filmových kluboch
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:20