StoryEditor

Drgonec: Zmeny ústavy boli bez pravidiel

Ústava neupravuje, kto všetko môže predložiť novelu ústavy. Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru NR SR Jána Drgonca to však neznamená, že by sa mohli minulé novely ústavy spochybniť. "Národná rada v momente hlasovania zároveň odobruje prípadné procesné chyby, ktoré sa udiali predtým," poznamenal. Naposledy bola v máji na návrh vlády schválená úprava ústavy týkajúca sa volieb do Európskeho parlamentu. Kabinet už má pripravenú ďalšiu novelu ústavy upravujúcu imunitu poslancov.
V prípade obyčajného zákona môžu iniciatívne vystupovať poslanci, parlamentné výbory alebo vláda. Drgonec vylučuje, že by sa toto ustanovenie mohlo vzťahovať aj na ústavu a ústavné zákony. "Podľa ústavy môže prezident vrátiť zákon s pripomienkami a poslanci ho musia schváliť väčšinou všetkých poslancov," poznamenal s tým, že potom by na opätovné prijatie zmeny ústavy stačilo 76 hlasov.
Drgonec preto pripravuje návrh na zmenu ústavy, podľa ktorej by návrhy ústavných zákonov a ich zmien mohli predkladať tie isté subjekty, ako v prípade obyčajných zákonov. "Vláda by mohla byť iniciatívna, ak preukáže splnenie podmienok na skrátené legislatívne konanie," poznamenal s tým, že nevidí dôvod, aby vláda chcela zmeniť ústavu, ak nie sú naliehavé ekonomické dôvody alebo nejde o ochranu základných ľudských práv a slobôd.
Podľa predsedu NR SR Pavla Hrušovského by sa právomoc podávať zákony nemala obmedzovať časovo ani vecne, a nerobil by rozdiely, či ide o obyčajný zákon alebo zákon ústavný. "Neviem si predstaviť, že by sme dali nejakú exkluzivitu jednému alebo druhému subjektu," povedal. Ako povedal, otázka prezidentského veta v prípade ústavných zákonov nie je problémom, pretože "prezident nemôže vrátiť ústavný zákon". V ústave je podľa neho jasne napísané, že "veto parlamentu, teda trojpätinového kvóra, prezident nemôže prelomiť". Podpredseda ústavnoprávneho výboru Peter Miššík (SDKÚ) označil Drgoncovu iniciatívu za pozitívny krok, pretože rieši problém, ktorý treba upraviť. Upozornil na to, že podľa ústavy vláda predkladá zákony, nie je však jednoznačne jasné, či sa to týka aj ústavných zákonov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:03