StoryEditor

Štátny podnik tajil miliónové straty

28.04.2004, 00:00

Nové vedenie štátneho podniku Letecké opravovne Trenčín (LOT) odhalilo úmyselné skresľovanie hospodárskych výsledkov vo svojom podniku. Riaditeľ LOT Miloš Husár včera informoval, že po audite, ktorý si dal urobiť po nástupe do funkcie riaditeľa začiatkom februára, sa zisk 85 mil. Sk v účtovníctve spoločnosti za minulý rok zmenil na stratu pred zdanením 151 mil. Sk. Ako uviedol pre HN, problém vznikol v roku 1999, keď "náklady na kontrakt, podpísaný v roku 1996 so zahraničným partnerom, začali predbiehať inkaso". Nechcel však konkretizovať, o aké obchodné vzťahy vtedy išlo. Na strate spoločnosti sa malo podieľať aj nehospodárne nakladanie s majetkom firmy.
Minister obrany Juraj Liška potvrdil, že rezort podal minulý týždeň podnet orgánom činným v trestnom konaní na prešetrenie prípadu. Pripustil existenciu dvoch verzií vzniku straty v LOT - nekompetentnosť zamestnancov alebo úmyselné obohacovanie sa. Liška sa bude zaujímať, či LOT neboli poškodené aj konaním niektorých zamestnancov ministerstva. Husár zistenia v účtovnej uzávierke LOT konzultoval už aj s externým audítorom, ktorého však nechcel bližšie menovať. Podľa medializovaných informácií odchod bývalého riaditeľa LOT Antona Ziga súvisel so získaním bezpečnostnej previerky NBÚ. Otázku HN, či podnik plánuje využiť čerpanie mimoriadneho preklenovacieho úveru na zabezpečenie platných kontraktov, Husár odmietol ako predčasnú, ale zdôraznil, že o takejto možnosti musí LOT rokovať s ministerstvom obrany.
Banky požadujú na zabezpečenie úveru ručenie majetkom, no ten už v LOT v predchádzajúcom období založila, dodal Husár. LOT sa v súčasnosti nachádzajú v platobnej neschopnosti, čo ohrozuje ich ďalšie podnikanie. HN však Husár opätovne potvrdil, že sa podnik bude napriek tomu uchádzať o pripravovanú realizáciu modernizácie vrtuľníkov Mi-24V. Jednou z podmienok ministerstva pre výberové konanie na dodávateľa moderných systémov bola účasť domácich firiem na zabudovaní prístrojov do vrtuľníkov. LOT mal byť preto prirodzeným účastníkom projektu modernizácie. Na tento rok má spoločnosť už uzavreté kontrakty tak, že využije všetky svoje výrobné kapacity. Kontaktovali sme v tejto súvislosti aj vtedajšieho ministra obrany Jána Siteka, ale na tento konkrétny obchod si nevedel spomenúť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:30