StoryEditor

Privilégium končí, zanechalo obrovské dlhy

14.02.2011, 23:00

Po neziskovke Privilégium, pre ktorú chcela opozícia v minulom volebnom období odvolať ministerku práce Vieru Tomanovú (Smer-SD), ostali obrovské dlhy. Len Sociálnej poisťovni ku koncu minulého roka dlhovali vyše 800-tisíc eur. Neziskovka je dnes v likvidácii.

Bývalá šéfka Privilégia Štěpánka Mádlová tvrdí: na vine sú samosprávne kraje, ktoré nám zadržiavajú peniaze. Ich postup preto napadli na prokuratúre. Mádlová dnes čelí súdu za to, že pri žiadosti o dotáciu od Tomanovej rezortu zatajila, že Privilégium má voči štátu dlhy.                                              

Dlhy narastajú
"Dlžoby boli spôsobené tým, že sme nedostali prostriedky od samosprávnych krajov,“ tvrdí pre HN Mádlová. Privilégiu, ktoré v minulosti prevádzkovalo viaceré penzióny pre starých a nevládnych ľudí, Bratislavský samosprávny kraj v rokoch 2005 až 2008 udelil dotáciu 10,8 milióna eur - podľa Mádlovej mu však dlhuje ešte 1,7 milióna eur. Privilégium koncom minulého roka vstúpilo do likvidácie, jeho penzióny už v roku 2009 prebrali Mádlovej dcéry. Postihol ich však rovnaký osud. V prípade neziskovky Clementia, kde Mádlová v súčasnosti pracuje, Sociálna poisťovňa eviduje nedoplatok vyše dvestotisíc eur. Kraj jej na úvod dal dotáciu vyše tristotisíc eur - potom však vyplácanie peňazí pozastavil práve pre to, že organizácia neplatila odvody za zamestnancov.

Mádlová na súde
Bývalú členku Smeru-SD Mádlovú v súčasnosti súdia za subvenčný podvod. Podľa prokuratúry v roku 2006 protizákonne získala dotáciu dva milióny korún (66 388 eur) na nákup 44 polohovateľných postelí od ministerstva práce a sociálnych vecí, ktoré viedla jej bývalá zamestnankyňa Tomanová.

Tá neskôr za to čelila pokusu o odvolanie. Pri podaní žiadosti totiž Mádlová podľa prokuratúry zatajila dlhy na daniach vyše tridsaťtisíc eur. Mádlová, ktorá tiež vtedy Sociálnej poisťovni dlhovala vyše pol milióna eur, však tvrdila, že dane zaplatila a išlo o chybu v evidencii. Okresný súd najprv jej tvrdenia uznal, koncom januára ju však po tom, čo mu prípad vrátil krajský súd, potrestal dvojročným podmienečným väzením. Mádlová sa však odvolala.   

Trestným činom je aj neodvádzanie daní a poistného. "Sociálna poisťovňa v prípade podozrenia zo spáchania trestného činu podáva na dlžníkov trestné oznámenia,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Jana Ďuriačová. Či ho podali aj v prípade Mádlovej, však povedať nechcela. Pri Privilégiu a Clementii by trest podľa výšky dlhu mohol byť od sedem do dvanásť rokov, v prípade ďalšej neziskovky Vitálny život od štyroch do desať rokov. Mádlová sa však stíhania nebojí, tvrdí, že nedoplatky nevznikajú jej vinou.

Dôchodky vraj nestačia
Peniaze od klientov, ktorí za opateru platia svojimi dôchodkami, podľa nej nestačia na prevádzku i splácanie dlhov.

Fakt, že súkromné domovy dôchodcov sú podfinancované, potvrdzuje aj Milada Dobrotková z Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. "Ak sú náklady na jedného klienta tisíc eur a v našom zariadení sme dostávali 300 eur na jedného klienta, tak dnes v podstate chýba na príjmoch jedna tretina,“ povedala Dobrotková. Jediným riešením podľa nej je zvýšiť ceny, to si však všetky penzióny nemôžu dovoliť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:17