StoryEditor

Lekári chcú pád Uhliarika, Radičová mimoriadnu vládu

26.11.2011, 06:20
Autor:
TASRTASR
+VIDEO | Vláda bude dnes rokovať o núdzovom stave, ktorý hrozí pre výpovede lekárov.

Lekárski odborári totiž ani na piatkovom rokovaní totižto nedospeli k dohode s vládou. Slovensku tak pre hromadné výpovede lekárov zo slovenských nemocníc hrozí vyhlásenie núdzového stavu. Lekári by tak mali byť nútení nastúpiť na svoje pracoviská, v opačnom prípade sa budú vystavovať trestnému stíhaniu. Lekárski odborári žiadajú odvolanie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). Je totiž podľa nich zodpovedný za vzniknutý stav.

"Dlhodobo podceňoval situáciu, nekomunikoval, ale hlavne neriešil požiadavky lekárov, ktoré ponúkajú a ponúkali riešenie problémov slovenského zdravotníctva a tým spôsobom spôsobil nebezpečenstvo vyhlásenia núdzového stavu, ktoré by prinieslo a môže priniesť vážne ekonomické straty," odôvodnil žiadosť odborárov šéf Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár po rokovaní s ministrom Uhliarikom a premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). Tá reagovala, že na odvolanie šéfa rezortu zdravotníctva nevidí dôvod.

 

VIDEO: Lekárske odbory nenašli dohodu s vládou, žiadajú pád Uhliarika

 

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) tiež zvoláva aj rokovanie Bezpečnostnej rady a všetky z toho vyplývajúce povinnosti. "Aby bola garantovaná starostlivosť o našich občanov," vyhlásila po rokovaní s lekárskymi odborármi predsedníčka vlády.

Dodala, že zdravie občanov, ochrana ich ústavných práv je prvoradou povinnosťou tak vlády ako parlamentu a rovnaký záujem o garanciu týchto ústavných práv má prezident Ivan Gašparovič. "Traja najvyšší ústavní činitelia majú plnú zhodu v postupe ako garantovať základné ústavné právo na ochranu zdravia občanov," zdôraznila Radičová.

Lekárom v nemocniciach premiérka odkázala, že platí ponuka zvýšenia ich platov o 300 eur. Lekárski odborári s tým nesúhlasili. Radičová tvrdí, že dohoda medzi nimi a vládou stroskotala práve na platoch, na deviatich z desiatich bodov v ich požiadavkách sa podľa jej slov dohodli.

Ozrejmila, že lekárski odborári žiadali 707 eurové zvýšenie. Šéfka dočasného kabinetu odmieta prijímať také záväzky, na ktoré nemá jej vláda mandát a ktoré by zaväzovali budúcu vládu. "Je populistické, nezodpovedné a lživé, ak by premiérka, vláda pristúpili k záväzkom, ktoré má vykonať niekto iný," vyhlásila s tým, že 300 eurové zvýšenie vie jej kabinet realizovať.

Radičová vyhlásila, že s Lekárskym odborovým združením už rokovať nebude, chce osloviť priamo lekárov. Preto sa dnes začne s distribúciou návrhu vládneho memoranda, ktoré má reflektovať požiadavky lekárov priamo do nemocníc. Šéfka kabinetu vyzvala a poprosila lekárov, aby si ho prečítali a zvážili, či požiadavky, ktoré formulovali, vláda splnila alebo nie. "A prosím ich, aby sa vrátili do svojich nemocníc," doplnila.

 

VIDEO: Premiérka tvrdá, že s LOZ už nebude rokovať

 

Zároveň avizovala, že na každého lekára, ktorý nastúpi 1. decembra do práce, sa bude vzťahovať vládne memorandum. To počíta s rastom priemernej mzdy o 300 eur.

Ako poznamenal predseda parlamentu Pavol Hrušovský, čas na dohodu stále je. Povedal však, že ho prekvapil spôsob a štýl rokovania lekárskych odborárov. "Rokovať sa nedá vtedy, keď jedna strana hovorí, že dohoda je možná len vtedy, keď splníte všetky požiadavky, na ktorých trvá, takto sa zástupcovia lekárskych odborov chovali voči vláde," poukázal.

 

VIDEO: Podľa Hrušovského nikoho stav núdze neteší

 

Napätie, ktoré vzniklo v súvislosti s odborárskou akciou hromadných výpovedí lekárov, už pocítili aj pacienti. V mnohých nemocniciach dochádza alebo sa avizuje odklad plánovaných operácií. Viaceré zariadenia okrem toho avizovali, že budú mať problém aj so zabezpečením akútnej lekárskej starostlivosti.

K 1. októbru tohto roka podalo podľa údajov odborov výpovede vyše 2400 lekárov, ktorí pracujú v slovenských nemocniciach, asi 400 z nich svoje výpovede stiahlo. Vo výpovedi je stále asi 2000 lekárov v nemocniciach.

Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich štyroch požiadaviek. V nich vyzývajú na dodržiavanie Zákonníka práce a personálnych normatívov v nemocniciach, dofinancovanie systému, lepšie mzdové ohodnotenie a zastavenie transformácie štátnych nemocníc na akciové spoločnosti.

 

 

 

ANKETAObávate sa fungovania nemocníc po 1. decembri? Áno 282 (45%) Nie 349 (55%) Hlasovalo 631 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:06