StoryEditor

HZDS-ĽS: Situácia v niektorých regiónoch je napätá

Hnutie za demokraciu (HZD) malo včera v Bratislave ustanovujúci snem. Zakladateľmi subjektu, ktorý na ministerstve vnútra zaregistrovali koncom minulého týždňa, sú Ivan Gašparovič (predseda) a Marta Aibeková (podpredsedníčka spolu s Jánom Benčatom), ku ktorým sa o. i. pridali dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Mojmír Mamojka, podnikateľ Jozef Studenič či textár a producent Martin Sarvaš (pravdepodobný šéf volebnej kampane). Hnutie zatiaľ sídli v budove Harvardských fondov, ktorú im poskytol Juraj Široký. Potrebných 10-tisíc podpisov by pre HZD nemal byť problém. Včera ich mali zozbieraných viac ako polovicu.

Prečo to všetko...

Nový politický subjekt vznikol necelý týždeň po tom, ako sa Gašparovič s Aibekovou dozvedeli, že HZDS-ĽS, ktorého boli obaja viac ako 10 rokov členmi, s nimi do volieb, ale najmä po nich neráta. Pritom ešte tesne po nitrianskom sneme Gašparovič tvrdil, že vo voľbách bude HZDS podporovať, s výnimkou "tých, čo sedeli za predsedníckym stolom". Naopak, šéf hnutia Vladimír Mečiar argumentoval, že s Gašparovičom ráta na post poslanca Európskeho parlamentu, prípadne ako s kandidátom na prezidentské kreslo. O týždeň neskôr sa na adresu vznikajúceho HZD vyjadril: "Vôbec o tom nerozprávam. Prepáčte, ja sa nevyjadrujem vôbec k tejto otázke. A nezaujíma ma."

Už reakcie delegátov nitrianskeho snemu naznačili, že situácia v hnutí nie je taká, ako po minulé roky. Podľa viacerých delegátov poslanci museli uvoľniť miesta pre podnikateľov a privatizérov, ktorí si zvoliteľné miesta na kandidátke vyslúžili príspevkom na volebnú kampaň HZDS-ĽS. Minulý týždeň opustil hnutie bývalý pokladník a člen krajského predstavenstva strany Peter Novotný. Z viacerých regiónov pretrvávajú kritické názory na spôsob, akým sa v HZDS-ĽS robia rozhodnutia zásadného charakteru. Po vzniku HZD možno očakávať, že mnohí nespokojní opustia HZDS-ĽS a v septembrových voľbách podporia práve tento subjekt.

Aká je situácia v regiónoch?

Nespokojnosť s prípravou kandidátky ešte pred nominačným snemom HZDS prejavili aj niektorí členovia a sympatizanti v Nitrianskom kraji. Najviac ich bolo v okrese Zlaté Moravce, kde hnutie v minulých voľbách získalo 42,5 % voličov. K najagilnejším patrí doterajší predseda okresnej organizácie HZDS Dušan Smatana, podľa ktorého ani jeden nimi navrhnutý kandidát z regiónu sa nedostal na zvoliteľné miesto.

"Neviem o žiadnej iniciatíve, ktorá by viedla k triešteniu okresnej organizácie HZDS," uviedol predseda Okresného predstavenstva HZDS-ĽS vo Zvolene Jozef Pinka. Zdôraznil, že podporujú schválenú kandidátku. Pokojná situácia bez pohybu v členskej základni je aj v Banskobystrickom kraji. Vedúci krajskej kancelárie HZDS-ĽS v Banskej Bystrici Ján Paulíny uviedol, že medzi členmi v regiónoch prevláda názor, že odchod Petra Novotného bolo účelové rozhodnutie, aby sa mohol angažovať v novej strane. "Nemáme dôvod na nespokojnosť, na kandidátke sa ocitli dvaja naši nominanti," zdôraznila predsedníčka Okresného predstavenstva HZDS-ĽS v Žiari nad Hronom Božena Mikulčíková.

"V našom okrese sme nezaznamenali žiadnu roztržku v HZDS-ĽS, prípadne priklonenie sa členov k novovzniknutému politickému subjektu. V súčasnosti prevládajú emócie, čas ukáže viac," povedala pre HN Ľudmila Mušková, predsedníčka Okresného predstavenstva HZDS v Kysuckom Novom Meste. Naopak, tajomníčka OP HZDS v Liptovskom Mikuláši Lýdia Veselovská nám povedala, že členská základňa je dosť pobúrená volebnou kandidátkou. "Od rána nám ľudia telefonujú ako postupovať, konkrétne stanovisko im poskytneme až po zasadaní politického grémia. Máme informácie z členskej základne, že podaktorí podporujú HZD. Pri tvorbe kandidátky sa malo viacej prihliadať na vyjadrenia okresov," dodáva. Podľa podpredsedu OP HZDS v Ružomberku Vladimíra Struhára nie je u nich žiadne pnutie. Podobné je to vraj aj v Žilinskom kraji.

Podľa predsedu Mestskej organizácie HZDS-ĽS v Košiciach Eduarda Kolesára založenie HZD bývalými členmi hnutia nemá významný vplyv na členskú základňu v metropole východu. "Žiadny problém nevznikol, ani žiadny odlev členskej základne. Založenie HZD vnímam ako reakciu urazených ľudí, ktorí sa v HZDS nepresadili," vyhlásil Kolesár pre HN a odmietol názory o masívnejšom prestupe členov HZDS-ĽS do hnutia Ivana Gašparoviča. Na verejnosti však viacerí významní členovia HZDS-ĽS naznačovali nespokojnosť s priebehom a výsledkami nedávneho nominačného snemu..

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:28