StoryEditor

Všetko podľa minulotýždňových dohôd

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky včera rozhodli aj o obsadení jednotlivých parlamentných výborov. V NR SR v tomto volebnom období bude pracovať 17 výborov.

Okrem Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a Mandátového a imunitného výboru NR SR to bude Ústavnoprávny výbor NR SR (má 11 členov a predsedať mu bude Ján Drgonec (ANO), Výbor NR SR pre financie, rozpočet a menu (13 členov, predsedom je Pál Farkas - SMK), Výbor NR SR pre hospodárstvo, privatizáciu a podnikanie (13 členov, predsedom sa stal Ján Rusnák - SDKÚ), Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo (11 členov, predsedom je Miroslav Maxon - HZDS), Výbor NR SR pre verejnú správu (má 12 členov, predsedom je Milan Hort - SDKÚ), Výbor NR SE pre sociálne veci a bývanie (13 členov, predsedom sa stal Vojtech Tkáč - HZDS), Výbor NR SR pre zdravotníctvo (11 členov, predsedníčkou je Anna Záborská - KDH ), Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť (13 členov, predsedom sa stal Robert Kaliňák - Smer ), Zahraničný výbor NR SR (13 členov, predsedom je Ján Figeľ - KDH ), Výbor NR SR pre vzdelanie, vedu, šport a mládež, kultúru a médiá (14 členov, predsedom je Ferdinand Devínsky - SDKÚ), Výbor NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody (13 členov, predsedom bude Mikuláš Juščík - KSS), Výbor NR SR pre ľudské práva, národnosti a postavenie žien (má 12 členov, predsedom bude László Nagy - SMK), a Výbor NR SR pre európsku integráciu (má 11 členov a jeho predsedníčkou bude Monika Beňová - Smer). Okrem nich vznikli aj dva výbory na kontrolu tajných služieb - vojenského spravodajstva a Slovenskej informačnej služby, týmto výborom budú predsedať Milan Cagala a Viliam Soboňa - obidvaja HZDS. Splnila sa tým politická dohoda, na základe ktorej budú koaliční poslanci viesť 9 výborov a opozícia nominuje svojich poslancov na čelo 8 výborov. Poslanci tiež schválili zloženie parlamentných výborov v súlade s predloženým návrhom, jedinou výnimkou bol návrh HZDS, aby Irena Belohorská (HZDS) vo výbore pre integráciu nahradila V. Vetešku.
Rokovanie parlamentu prebiehalo v konštruktívnom ovzduší, čo František Mikloško (KDH) ocenil vo svojom prvom pozmeňovacom návrhu v III. volebnom období parlamentu - navrhol, aby bola zrušená opozícia. Napriek tomu sa dopoludnia museli zísť lídri parlamentných strán. Stretnutie inicioval predseda strany Smer Robert Fico, podľa ktorého navrhované zloženie parlamentných výborov nezodpovedá dohodám z minulého týždňa. Ako R. Fico tvrdil, v podstate len v dvoch výboroch bude parita - vo výbore pre verejnú správu a výbore pre ľudské práva a národnosti. V nich je pomer koalície a opozície 6 : 6, v ostatných výboroch bude mať väčšinu vládna koalícia. Podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu však išlo o nedorozumenie, ktoré vyplýva z toho, že R. Fico si nepamätá dohody.
Výbory:
- v NR SR bude pracovať 17 výborov
- koaliční poslanci budú viesť 9 výborov
- opozícia nominovala poslancov na čelo 8 výborov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:15