StoryEditor

Odborári žiadajú hlavu riaditeľa detskej nemocnice

12.10.2011, 00:00
Lekárske odbory v Detskej fakultnej nemocnici vyzývajú riaditeľa Daniela Žitňana, aby do 24 hodín odstúpil z funkcie.

„Prikázal, aby po 24-hodinovej práci robili bez odpočinku ďalších osem hodín,“ tvrdí šéf odborov Marián Kollár. Niektorí lekári takto musia vkuse ťahať 32 hodín. Zdroj HN z prostredia nemocnice to považuje za nátlak riaditeľa na lekárov, ktorí dali výpovede. „Predtým sme po nočnej službe dostávali deň voľna, teraz to riaditeľ príkazom zrušil,“ tvrdí.

Porušovanie Zákonníka práce
Podľa Kollára nemocnica uzavrela so zamestnancami po dve zmluvy. Jednu na prácu cez deň, druhú na nočné služby. Týmto podľa neho papierovo obchádza Zákonník práce, ktorý neumožňuje tráviť v práci 32 hodín bez odpočinku. Zákon však hovorí, že zamestnanec môže mať viacero pracovných zmlúv, ale nie na rovnaký druh práce. Odborári dajú zmluvy preskúmať inšpektorátu práce.

Chýba odpočinok
„Lekár je vyčerpaný aj po bežnom pracovnom dni. Ak mu chýba spánok, môže to mať tragické následky pre pacientov,“ hovorí detský anestéziológ Ján Sýkora. Neskoršia ľútosť a ospravedlnenie dieťaťu život ani zdravie nevrátia. Odborári očakávajú, že riaditeľ do piatka odstúpi sám, alebo ho odvolá minister Uhliarik. Tvrdia, že porušoval zákonník a nemá na výber. Ako budú reagovať, ak neodstúpi, Kollár neprezradil. „Dozviete sa v piatok,“ povedal pre HN.

Riaditeľ dobrovoľne neodíde
„Riaditeľ nevidí dôvod na odstúpenie z funkcie. Lekári takto pracujú dobrovoľne,“ vyhlásila hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická. Systém dvoch pracovných zmlúv vznikol podľa nej preto, aby nemocnica mohla fungovať nepretržite. „A vy by ste tie služby nevzali, keď vám k 600-eurovému platu prinesú ďalších 200?“ reagovala lekárka, ktorá nechcela byť menovaná. To však podľa nej neznamená, že dobrovoľne chcú pracovať aj bez oddychu. „Aj kamionisti musia robiť prestávky po štyroch hodinách jazdy,“ doplnil jej kolega.

Po tom, čo sa hovorkyňa dozvedela o výzve na odstúpenie riaditeľa, nasledoval „protiútok“. Na ministerstvo prišlo asi dvadsať vedúcich lekárov a sestier s výzvou ministrovi, aby riaditeľa neodvolal. Ako sa rozhodne, nie je zatiaľ známe. Minister bol celý deň na vláde a v parlamente. Neprišiel ani na plánované rokovanie s lekármi a nemocnicami v súvislosti s hromadnými výpoveďami. Zastupoval ho štátny tajomník. Ratko Sudecký

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:32