StoryEditor

Sporné tendre u Čaploviča preverí kontrola

Až 40 miliónov eur má zhltnúť elektronizácia vzdelávacích programov pre učiteľov.

Súťaž, ktorú vypísalo ministerstvo školstva Dušana Čaploviča, kritizovali odborníci. Aj školy tvrdili, že takéto obstarávanie je zbytočné. Vzdelávacie programy si totiž pripravujú ku každému predmetu sami. „Keď niečo ešte potrebujeme stiahneme si to zo stránok, ktoré sú k dispozícii už teraz,“ uviedol napríklad zástupca riaditeľky Základnej školy Mierová v Bratislave Tomáš Novák.

Najnovšie má už aj Úrad pre verejné osbtarávanie podozrenie, že sa na strane štátu množia netransparentné nákupy, chyby v súťažiach či pri uzatváraní zmlúv.

Práve elektronizácia vzdelávacích programov je jeden z 11 tendrov u Čaploviča, na ktoré si chce úrad posvietiť. HN to potvrdila jeho predsedníčka Zita Táborská.

V hre je 70 miliónov eur
Prioritu podľa nej budú mať tie obstarávania, v ktorých sa ukáže porušenie zákona. Podozrivé sú súťaže za celkovo viac ako 70 miliónov eur. „Nie je však vylúčené, že úrad vykoná kontrolu všetkých predmetných súťaží,“ uviedla pre HN Táborská. Ministerstvo školstva berie toto rozhodnutie na vedomie.

„Som veľmi rád, že úrad vykoná kontrolu týchto tendrov, samotný úrad však na to nestačí,“ reagoval poslanec SDKÚ-DS Miroslav Beblavý, ktorý tiež žiadal úrad o vykonanie kontroly tendrov u Čaploviča. Na súťaže by sa malo podľa neho pozrieť aj ministerstvo financií, ktoré dohliada na kontrolu čerpania eurofondov. Väčšina súťaží v rezorte školstva má byť totiž financovaná práve z eurofondov. Ako sa zachová ministerstvo financií sme sa včera nedozvedeli. Podnet od Beblavého im totiž ešte doručený nebol, takže sa k tomu nevedia vyjadriť. Peter Kunder z Aliancie Fair Play je pri kontrole člena vlády trochu skeptický, nakoľko je predsedníčka Úradu pre verejné obstarávanie nominantkou vlády. Táborská politické tričko odmieta.

Plánované kontroly
Rezortom školstva kontroly verejných obstarávaní vraj len začínajú. Úrad má podľa nej v pláne od januára budúceho roku rozbehnúť pravidelné kontroly ďalších tendrov – prebiehajúcich aj už ukončených. Momentálne pripravujú plán, kam a kedy sa kontrolóri vyberú. „Robíme analýzy, zdrojom sú naše vestníky ako aj uzavreté zmluvy a keď si to nespárujeme, že vidíme zmluvu, ale nemáme u nás vo vestníku vypísanú súťaž, tak tam pôjdeme na kontrolu,“ priblížila šéfka úradu.

„Diskriminačné súťažné podmienky a nezákonné vylučovanie konkurenčných uchádzačov iste patria medzi najčastejšie prehrešky voči zákonu. Pri náprave tohto kontroly úradu môžu zohrať dôležitú úlohu,“ domnieva sa Kunder. Ani kontroly však podľa neho nevyriešia problém zbytočných nákupov a nezmyselného vyhadzovania peňazí na strane štátu.

Plánované kontroly sú podľa poradkyne ministra vnútra pre verejné obstarávanie Tatiany Behrovej v poriadku. „Úlohou Úradu pre verejné obstarávanie je dohliadať na proces verejného obstarávania, to akú formu zvolia je na nich. Kontroly sú možnosťou,“ reagovala Behrová z ministerstva vnútra, ktoré sa novelou stalo centrálnym obstarávateľom pre štát.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 16:31