StoryEditor

Skončia sa spory okolo novej miestnej štátnej správy?

20.10.2003, 00:00
Reforma verejnej správ by sa mala začiatkom budúceho roka dostať do konečnej fázy realizácie. Ešte pred tým však musí NR SR prijať súbor zákonov, ktoré zrušia okresné a reštrukturalizujú krajské úrady a vytvoria asi 10 nových sietí špecializovanej štátnej správy. Aj keď podľa splnomocnenca vlády pre decentralizáciu správy Viktora Nižňanského sú princípy reformy známe už viac ako jedno desaťročie, v septembri ohrozilo jej naplnenie vyhlásenie koaličnej ANO, že podoba budúcej správy je neprijateľná. Medzi zásadné výhrady aliancia zahrnula opustenie princípu integrovanej štátnej správy či absenciu kvantifikácie úspor nového modelu správy. Viacerí predstavitelia ANO nastolili otázku, prečo má zo súčasných 79 okresných úradov (OÚ) a 8 krajských (KÚ) vyniknúť až 259 špeciálnych miestnych pracovísk a 64 regionálnych úradov. Okrem toho predseda ANO Pavol Rusko trval na spracovaní zoznamu budúcich detašovaných pracovísk nových úradov. Medzitým parlament schválil vznik siete sociálnych úradov, ktoré vzniknú zlúčením úradovní Národného úradu práce a odborov sociálnych vecí OÚ. Ak by nenasledovalo zrušenie OÚ, od budúceho roka by jednu kompetenciu vykonávali dva štátne orgány.

Kto opúšťa zásady?
Minulý týždeň po rokovaní Koaličnej rady ANO svoje radikálne požiadavky na reformu opustila výmenou za rozšírenie počtu obvodných úradov zo 46 na 50. ANO si presadila vznik úradu v Bánovciach nad Bebravou, kde žije exposlanec strany Viliam Béreš, SDKÚ po príhovore ministra dopravy Pavla Prokopoviča Svidník, KDH svoju stranícku baštu Námestovo. Pre silné voličské zázemie žiadala SMK vytvorenie obvodu v Štúrove. Pár dní pred tým aliancia informovala, že pozná bližšie nešpecifikovaný spôsob ako znížiť počet zamestnancov štátu o 3 720 ľudí a ušetriť až 1,2 mld. Sk. Dnešné predsedníctvo ANO rozhodne o tom, či strana v parlamente podporí návrhy zákonov súvisiacich s reformou verejnej správy. Poslanec aliancie Viktor Béreš predpokladá, že by Koaličná rada v utorok mohla definitívne skončiť spory okolo nového usporiadania miestnej štátnej správy, ak sa potvrdia avizované úspory, ktoré nové usporiadanie prinesie.

Mŕtve duše reformy
Nový model by však mal byť akýmsi návratom k obdobiu 1990 až 1996, keď sa v SR už uplatnila správa prostredníctvom špeciálnych úradov. Podľa kvantifikácie nákladov reformy by sa malo zoštíhľovaním administratívy ušetriť v budúcom roku asi 650 mil. a v každom ďalšom roku 751 mil. Sk. Na odstupné prepusteným pracovníkom však v roku 2004 pôjde 420 mil. Sk. Počet zamestnancov sa pri presune kompetencií na samosprávu vlani znížil o 1 278 funkčných miest, tento rok o 1 041 miest. Na budúci rok by sa malo zoštíhľovanie a odovzdávanie kompetencií samospráve dotknúť ďalších 2 037 úradníkov tak, aby v štátnej správe na obvodných a krajských úradoch pracovalo 9 564 odborníkov a 2 691 prierezových a obslužných pracovníkov. Okrem toho by mali rezorty v podriadených organizáciách zamestnávať ďalších 14 050 ľudí.
Kritici reformy však upozornili, že debyrokratizácia je len "manipulovanie s mŕtvymi dušami", pretože mnohé z delimitovaných či zrušených miest neboli doteraz obsadené. Reforma by mala napriek vzniku nových úradov ušetriť aj na správe majetku štátu. Podľa ministerstva vnútra sa má po ukončení prechodu pôsobností v školstve v máji na budúci rok rozhodnúť o ďalšom využití alebo odpredaji okolo 100 štátnych budov.

Budúcoročné limity zamestnancov a výdavkov v správe

Štátna správa
Obdobie*Ľudia*Výdavky (v mld. Sk)
Od januára*24 696*3,4
Od júla*24 150* 3,3

Zdroj ÚV SR
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 16:47