StoryEditor

Z učiteľských kurzov je čudný biznis

10.09.2013, 00:00
Vzdelávanie. Kredity a vyšší plat majú pedagógovia získavať aj bez preukázania vedomostí.

Prídeme k vám na školu a preskúšame vašich učiteľov zo základov kancelárskeho softvéru. Pri počte nad dvadsať osôb výhodná cena – 20 eur za osobu. Podobné ponuky, vďaka ktorým môžu učitelia bez námahy získať kredity a vyšší plat zaplavili schránky riaditeľov základných a stredných škôl. Agentúry ponúkajúce učiteľom osvedčenie o získaných vedomostiach však v snahe zarobiť podľa odborníkov prekračujú zákonné mantinely – skutočné vedomosti údajne nevyžadujú, stačí nahlásiť osobné údaje a zaplatiť. „Fungujú rok, preskúšajú dvetisíc ľudí, rozdajú osvedčenia a keď sa ministerstvo nahlási na kontrolu, firmu zatvoria,“ hovorí osoba zo vzdelávacieho biznisu, ktorej meno máme v redakcii.

Nekalé praktiky
Nekalé praktiky agentúr zachytila aj poslankyňa Smeru-SD Oľga Nachtmannová.

„V jediný deň dotyčný ukončil šesť programov, ktoré sú náročné pomaly ako vysokoškolská skúška, tak ako je to možné?“ pýta sa. Parlamentu preto predložila návrh zákona, ktorý poskytovanie osvedčení sprísňuje. Po novom by firmy mohli učiteľom poskytovať potvrdenie o získaných vedomostiach len ak absolvujú plnohodnotný kurz. Jednoduchú cestu – preskúšanie – majú poskytovať len vysoké školy, či štátne inštitúcie. „Veľké percento poskytovateľov realizuje programy vzdelávania ako zdroj finančného obohatenia, často bez fyzicky realizovaného overenia kompetencií pred skúšobnou komisiou, ale len ako výmenu finančnej čiastky za vydanie osvedčenia,“ uvádza Nachtmannová v dôvodovej správe k zákonu. „Nájdu sa aj takí, ale je to skôr ojedinelé, my sa sústreďujeme na kvalitu a učitelia si to pochvaľujú,“ hovorí konateľ vzdelávacej agentúry Mapa Vladimír Homoľa.

Veľký biznis
Kreditový systém vzdelávania učiteľov zaviedol v roku 2009 minister školstva Ján Mikolaj. Za pár rokov sa stal zo vzdelávania veľký biznis. Cena za jedno školenie sa zväčša pohybuje v rozmedzí päťdesiat až dvesto eur a záujemcov, ktorí by chceli mať vyšší plat sú desaťtisíce. Kým v roku 2011 vyplatilo ministerstvo školstva na kreditovom príplatku učiteľom, školským psychológom a ďalším zamestnancom v školstve 2,2 milióna eur, vlani to už bolo 10,1 milióna eur. Počet kurzov, ktoré ponúkajú štátne a súkromné inštitúcie už presiahol tisícku. Každý učiteľ potrebuje na zvýšenie platu absolvovať bežne tri až štyri kurzy, aby získal šesť percentné zvýšenie platu. Na ďalšie šesťpercentné zvýšenie potom musí absolvovať zhruba rovnaký počet ďalších školení. Každý mesiac si tak môžu pedagógovia prilepšiť o zhruba 30 až 80 eur. Súkromné firmy, ktoré na to získali licenciu od ministerstva školstva poskytujú kurzy za poplatok, vysoké školy a Metodicko-pedagogické centrum vzdelávajú zväčša zadarmo – za prostriedky z eurofondov.

Hlas učiteľov
Oslovení učitelia nie sú plánovanou zmenou veľmi nadšení. „Každý učiteľ chce zarobiť viac a toto je často jediná možnosť,“ hovorí o preskúšaní priamo na škole Monika Strnková zo základnej školy v Dolnom Smokovci. Pre menšie školy je podľa nej náročnejšie vyslať učiteľa na školenie a niekoľko týždňov platiť iného učiteľa za jeho zastupovanie. „Mala by ostať širšia ponuka typov a druhov vzdelávania,“ dodáva riaditeľa spišskonovoveskej základnej školy Zlatuša Habasová.

01 - Modified: 2005-06-07 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael bude zvyšovať vývoz zbraní a lietadiel
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:12