StoryEditor

Začala burčiaková sezóna. Problémom je iba cena

14.09.2013, 16:00
Kvalita burčiakov zo slovenských vinohradníckych oblastí je lepšia. Cena je však privysoká.

Zatiaľ, čo pred dvomi rokmi dopadol test viac než tragicky, dnes je kvalita burčiakov ponúkaných slovenskými vinármi omnoho lepšia. „Po pokutách, ktoré dostali v minulosti si začali dávať pozor. Stúpla aj konkurencia, preto sa zlepšili,“ hovorí inšpektorka Jarmila Laudová, inšpektora vína Štatnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky.

Neodostatočné označenia

Na trnavskom jarmoku sme dnes spolu s inšpekciou potravinovej správy neohlásene navštívili štyri stánky ponúkajúce obľúbený jesenný nápoj burčiak.

„Už trocha prešlo kvasením. Je sladké, pridali doň cukor a cítiť v ňom alkohol. Stále je však v norme,“ hovorí inšpektorka Jarmila Laudová o prvej kontrolovanej vzorke, svetlom burčiaku vinára Branislava Púteca z Vinosadov. Hoci nebola predajkyňa Henrieta za kvalitu pochválená, napomenutie dostala len za to, že na viditeľnom nápise neuvádzala meno výrobcu burčiaku. „Predávame približne sto litrov burčiaku denne. Viac neobjednávame, aby sa nám nepokazil,“ hovorí vedúca stánku Henrieta. Burčiak sama nevyrába, ale kupuje od vinárov.

Neprimeraná cena

Ďalšia kontrola už odhalila najlepší burčiak jarmoku - biely aj červený od Ivana Čistého z Modry. „Minimálne o tri stupne lepší ako predošlý. Veľmi pekný odkalený, súlad kyselinky a cukor. Čistá šťava, ktorá začína prekvášať. Nebolo tam nič pridávané,“ hodnotili svetlý burčiak z odrody Muškát moravský inšpektorky. V pozitívnom duchu sa niesli aj ortiele vyrieknuté nad ďalšími testovanými pohármi. Pochybenia boli skôr v označeniach a dokumentácii. Prevádzkari ich odstránili na mieste.

Hádam najvážnejšou kontroverziou predávaného burčiaku tak ostala jeho cena. Liter tekutiny, ktorá ešte nie je ušľachtilá a vinár s ňou nemal takmer žiadnu prácu ani náklady sa dal kúpiť najlacnejšie za tri eurá. Inšpektorky potvrdili, že ceny rok čo rok rastú. Pre vinárov predstavujú príjemný zárobok takmer zadarmo.

Pridávali cukor

Uspokojojúca bola teda iba kvalita. Keď pred dvomi rokmi testovali inšpektory burčiaky na trhoch v Modre, až osem z deviatich testovaných vzoriek prejavovalo závažné nedostatky. „Najčastejšie do burčiaku pridávajú cukor. Ten síce je povolený, no len v miere štyri kilogrami na sto litrov ,“ hovorí inšpektorka Jarmila Laudová. Burčiak je hroznový mušt, do ktorého sa pridajú kvasinky, čím sa spustí kvasiaci proces. V štádiu burčiaku sa nachádza priemerne tri dni, maximálne týždeň. Po tomto čase prejde do mladého vína, a práve vtedy si niektorí vinári pomáhajú pridávaním prísad, ktorými kvasenie vyvolávajú opäť. Aby nebol nápoj kyslý, pridávajú doň cukor.

Za zistenie takýchto praktík hrozili vinárom pokuty aj vo výške päťtisíc eur. Niekoľko testovaných vinárov z pred dvoch rokov ich aj vyfasovalo. Od vtedy si dajú záležať najmä na tom, aby burčiak predali v dobe, kedy je ešte označenie legitímne. Rovnako sa už neodvážia použiť označenie burčiak pre nápoj vyrobený z hrozna vypestovaného mimo územia Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:45