StoryEditor

D-jednotka po Trnavu je opäť prejazdná (video)

29.03.2013, 09:20
Autor:
TASRTASRredred
+VIDEO | Na diaľnici D1 pri odpočívadle Zeleneč došlo k hromadnej nehode.

Diaľnica D1 na úseku od Senca po Trnavu je od 14.45 h opäť prejazdná. Informovalo TASR Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. K uzávierke došlo od odbočky na Voderady v smere na Žilinu v dopoludňajších hodinách z dôvodu viacerých dopravných nehôd.

Vodiči, ktorí smerujú po diaľnici D1 z Bratislavy do Trnavy, mali v úseku pri odpočívadle Zeleneč kvôli nehode zvýšiť svoju pozornosť za volantom. Tento úsek bol neprejazdný, stalo sa tu viacero reťazových dopravných nehôd a stojace autá sa dá všimnúť až na poslednú chvíľu.

Medzi 44. a 47. km diaľnice D1 v smere na Žilinu hasiči zaznamenali dnes v dopoludňajších hodinách v priebehu krátkeho času dopravné nehody siedmich osobných motorových vozidiel. Na mieste zasahujú siedmi hasiči a záchranári z Hasičskej stanice Trnava. Zranila sa jedna osoba, toto číslo podľa hovorcu Krajského riaditeľstva HaZZ Mariána Hrušku nemusí byť konečné.

Hasiči zasahovali aj na ceste R1 v katastri mesta Žarnovica smerom na Žiar nad Hronom, kde sa zrazilo sedem motorových vozidiel.

"Pri dopravnej nehode sa ľahko zranili dve osoby. Cesta v tejto oblasti je prejazdná v jednom pruhu," doplnila Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Na rýchlostnej ceste sa tvoria kolóny, vodiči sa zdržia približne 20 minút.

VIDEO: V Bratislave opäť nasnežilo

 

Dopravné obmedzenia stále platia na horskom priechode Veľké Pole v žarnovickom okrese, ktorý je neprejazdný pre nákladnú dopravu nad 10 metrov, aj na ceste III/06518 od Banskej Štiavnice pri Hodruši-Hámroch, ktorá je uzavretá pre všetky vozidlá. V žiarskom okrese, kde momentálne prší, je možné riziko poľadovice.     

Premávku z handlovskej strany na Novej Lehote riadi polícia. Husto tu sneží, vodičom nákladných áut sa odporúča úseku vyhnúť. Pre osobné vozidlá by mal byť úsek prejazdný bez väčších komplikácií.

Havárie aj v Čechách
Takmer štyri hodiny bola dnes na Vysočine v smere na Brno uzavretá diaľnica D1. Príčinou bola dopravná nehoda za účasti 13 automobilov, pri ktorej utrpeli zranenia dve osoby. Oba jazdné pruhy sa podarilo sprejazdniť až krátko pred 13.00 hod.

Na 127. km diaľnice došlo k zrážke 13 vozidiel, vrátane troch nákladných. Kolóna, ktorá sa tu vytvorila, mala podľa odhadov 7,5 km. Podľa predpokladov zavinilo zrejme nehodu sčasti nepriaznivé počasie, sčasti i vodiči. Príčiny a ďalšie okolnosti nehody sú predmetom vyšetrovania.
     
Ani na diaľnici D1 nezostala spomínaná nehoda jedinou. České elektronické médiá informujú o ďalších reťazových haváriách, a to na 119. km v smere na Brno, kde sa zrazili štyri vozidlá, jeden človek utrpel ľahšie zranenia a jeden jazdný pruh museli uzavrieť, ako aj na 149. km, kde sa zrazilo 12 vozidiel, ktoré blokujú jeden z jazdných pruhov a v smere na Brno sa tak opäť tvorí kolóna.

Výstraha druhého stupňa
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu druhého stupňa pred snežením v 15 okresoch prevažne na strednom Slovensku. Ide o okresy Rožňava, Revúca, Rimavská Sobota, Brezno, Poltár, Lučenec, Detva, Veľký Krtíš, Krupina, Banská Štiavnica, Zvolen, Banská Bystrica, Žiar na Hronom, Turčianske Teplice a Prievidza.

Výstraha druhého stupňa platí v týchto okresoch až do 18. hodiny. SHMÚ očakáva, že tu napadne 12 až 20 cm nového snehu, čo predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako je doprava a pohyb osôb. Podľa SHMÚ je predpokladaná výška nového snehu v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Zdroj: SHMÚ

V týchto okresoch ako aj na zvyšku územia Slovenska okrem juhozápadu krajiny platí aj výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi a snežením.

Sneh láme stromy
V okrese Levice napadlo už 25 cm nového snehu. Dôsledkom zlej poveternostnej situácie a hustého sneženia zasahovali hasiči 15-krát a odstraňovali padnuté stromy. Situácia si vyžiadala zvolanie krízového štábu. Hasičom teraz pomáhajú aj pilčíci Slovenského vodohospodárskeho podniku

Nepriaznivá situácia je aj v severných okresoch Nitrianskeho kraja, kde museli tiež zasahovať hasiči. „Väčšinou sú to výjazdy k stromom, ktoré sa pod ťarchou ťažkého snehu lámu a padajú na cesty. Niektoré spadli aj na autá, jeden zavalil maringotku, ďalší sa oprel o budovu,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

VIDEO: Extrémne počasie v Nitre pretrváva

Na juhu stredného Slovenska intenzívne sneží, cesty v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec a Revúca sú však zjazdné. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, Regionálna správa ciest udržiava prioritne cesty prvej triedy, no aj tam musia vodiči počítať s vrstvou kašovitého, ťažkého mokrého snehu.

Husté sneženie v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica komplikuje dopravu. Horské priechody Veľké Pole v žarnovickom okrese a Nová Lehota pri Handlovej smerom na Žiar nad Hronom sú uzavreté pre kamiónovú dopravu. Cesta III/06518 od Banskej Štiavnici po križovatku lyžiarskeho strediska je uzavretá pre všetky vozidlá.

Sneženie na Slovensku. TASR/D.Hein

   

01 - Modified: 2004-10-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jesenné prázdniny
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické zmeny v priamom prenose. Ako nás zaskočí predčasná jar 02 - Modified: 2024-04-25 05:30:56 - Feat.: - Title: V Lomnickom sedle napadlo 20 cm snehu, opäť sa tam bude lyžovať 03 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 04 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 05 - Modified: 2024-04-21 16:50:17 - Feat.: - Title: Na väčšine Slovenska sa môže v noci tvoriť prízemný mráz
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:29