StoryEditor

Zdravotné poisťovne vrátili ľuďom milióny eur

07.08.2013, 00:00
Seniorom a zdravotne postihnutým doteraz preplatili lieky za takmer štyri milióny eur.

Vyše tisíc eur sa vrátilo klientovi Všeobecnej zdravotnej poisťovni späť do peňaženky z toho, čo v lekárni minul na lieky. Ide o doteraz najväčšiu sumu, aká bola podľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preplatená poistencovi podľa zákona. Od roku 2011, keď sa zaviedol limit na výdavky za lieky pre dôchodcov a zdravotne postihnutých, zdravotné poisťovne dokopy vydali už viac ako 3,8 milióna eur. 

Aj keď nejde o zanedbateľnú sumu, poisťovne zhodne tvrdia, že to nebolo na úkor zvyšných klientov. „Ostatní poistenci nie sú pre túto legislatívnu úpravu ukrátení o svoje nároky na zdravotnú starostlivosť,“ povedala hovorkyňa Dôvery Monika Šimunová. Citeľnejšia pre nich mala byť zmena prerozdeľovania poistného, kvôli ktorej ročne 120 až 130 miliónov eur presúvajú štátnej poisťovni.

Pomoc potrebujú aj iní
Podľa analytika INEKO Dušana Zachara je horný limit na platby solidárnym prvkom, ktorý chráni ľudí, aby neplatili neúnosné doplatky za lieky či liečbu. Pripomína však, že sociálne odkázané môžu byť aj iné skupiny ako seniori a postihnutí. „Samozrejme, prípadné rozširovanie okruhu osôb, ktoré by boli takto chránené, treba realizovať až po dôkladnom zvážení alternatívnych nákladov, nakoľko vrátené peniaze ľuďom za doplatky môžu chýbať poisťovniam napríklad pri hradení výkonov v nemocniciach,“ dodal Zachar.

Poisťovne na otázku HN, či vidia finančný priestor na rozširovanie okruhu ľudí, ktorým sa doplatky preplácajú, odpovedali rozdielne. Dôvera sa tomu nebráni a sama už v súčasnosti k takémuto kroku pristúpila, keď prepláca doplatky za deti do jedného roka. „Rozhodli sme sa podporiť rodiny s malými deťmi, ktoré veľmi citlivo vnímajú finančné nároky súvisiace so starostlivosťou o bábätká, obzvlášť, keď jeden z rodičov nepracuje,“ dodala Šimunová.

Union ZP priestor na zmeny nevidí. Podľa hovorkyne Judity Smatanovej je momentálne nastavenie kritérií dostatočné a nie je potrebné ich meniť. Všeobecná zdravotná k téme povedala iba toľko, že postupujú v zmysle platnej legislatívy.

Rozširovať okruh nebudú
Samotné ministerstvo zdravotníctva rozširovať okruh ľudí, ktorých sa limity týkajú, do budúcnosti nechce. Hovorí, že by to bolo nesystémové a volí inú stratégiu. „Našou snahou je viesť liekovú politiku tak, aby na každé chronické ochorenie existoval minimálne jeden liek bez doplatku alebo so sociálne únosným doplatkom do jedného eura,“ vysvetlila Martina Lidinská z tlačového oddelenie rezortu. Takto podľa nej budú lieky dostupnejšie všetkým, a nie len vybraným skupinám.

Limity na doplatky za lieky boli zavedené v roku 2011 za exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (na snímke). Ten sa v máji tohto roku v parlamente snažil rozšíriť okruh tých, ktorých sa týkajú, aj o iných ľudí hlavne zo sociálne slabších skupín. Jeho návrh však neprešiel. Na margo Lidinskej poznámky o nesystémovosti hovorí, že Smer nezaujímajú dôchodcovia, ktorí sú vďační za každé euro, ale iba to, ako nájsť stovky miliónov pre súkromné poisťovne. „Akákoľvek pomoc občanom je pre Smer nesystémové riešenie, neviem odpovedať na otázku, prečo dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí tak ležia vláde Roberta Fica v žalúdku,“ dodal Uhliarik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:14