StoryEditor

Zajacove zákony sú vážne ohrozené

21.05.2004, 00:00
Ďalší osud reformy zdravotníctva v NR SR sa vážne komplikuje. Okrem ĽS-HZDS, Smeru, SF či KSS nemienia podporiť balík šiestich zákonov z dielne rezortu zdravotníctva podľa informácií HN ani štyria poslanci vládnej koalície. V tejto súvislosti poslanec NR SR za SDKÚ Milan Gaľa povedal pre HN, že jednoznačná podpora reforiem ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca sa v parlamente zužuje na nebezpečne nízke číslo.

Gaľa dokonca pripustil, že by sa vládne zákony mohli dostať do patovej situácie. Poslanci vládnej koalície však dúfajú, že ak reforma neprejde do druhého čítania, podarí sa im aspoň presadiť návrh na vrátenie zákonov na dopracovanie. V rozprave k reforme včera zákonodarcovia pokračovali diskusiou o návrhu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Zajac zdôvodnil, že náklady na starostlivosť sú vyššie ako schopnosť ekonomiky ich pokrývať, čo vedie k zadlžovaniu, ktoré v roku 2003 dosiahlo 30 miliárd korún. Podľa ministra návrh zákona obsahuje univerzálny mechanizmus, ktorý umožní každej vláde nastaviť určitú mieru finančnej spoluúčasti pacientov. Podľa poslanca NR SR Milana Murgaša (Smer) sú zákony v rozpore s predvolebnou rétorikou ministra, preto požiadal o vrátenie zákonov na prepracovanie. S Murgašovou iniciatívou sa dokážu stotožniť aj ĽS - HZDS a SF. Podľa Milana Urbániho z ĽS-HZDS, je to lepšie ako zámer KDH posunúť návrh zákona do druhého čítania. Kresťanskí demokrati totiž predpokladajú, že počas nasledujúcich troch mesiacov by vznikol širší priestor na debatu o pozmeňujúcich zákonoch.
Urbáni však pochybuje, či by sa počas letných mesiacov na zákonoch v NR SR vôbec pracovalo. Zdržanlivosť naďalej zachovávajú poslanci NR SR za Ľudovú úniu, ktorá podľa svojho straníckeho šéfa Vojtecha Tkáča o podpore Zajacových zákonov naďalej rokuje. V súčasnosti by ich však pravdepodobne neschválili. Hlasovanie o celom balíku reformných zákonoch sa očakáva, až keď minister predstaví v pléne všetkých šesť návrhov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
29. september 2024 00:17