StoryEditor

Lekári sa s poisťovňami nedohodli

21.07.2003, 00:00

Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR sa prvýkrát v histórii nedohodla ani s jednou zdravotnou poisťovňou na znení dodatkov k zmluvám, ktoré uzatvárajú jej členovia. Dôvodom sú limity na výkony a lieky. Limity na výkony síce v súčasnosti podľa prezidenta ASL Ladislava Pásztora na bežnú zdravotnú starostlivosť stačia, no treba jasne stanoviť, ako postupovať po ich vyčerpaní. Niektoré poisťovne akceptovali, že neodkladnú starostlivosť budú hradiť do 10 percent nad stanovený limit objednaných výkonov a za prekročenie zatiaľ nebudú lekárov sankcionovať, ale budú žiadať odôvodnenie. Výzvy nepodpisovať zmluvy s poisťovňami však L. Pásztor označil za hazard. Riskovať pri otvorenej sieti zdravotníckych zariadení nezmluvné vzťahy s poisťovňami, je podľa neho nezodpovedné. ASL preto odporúča aj v prípade nesúhlasu s podmienkami poisťovní riešiť situáciu trojako: podpísať zmluvu, ale pripojiť upozornenie na nedostatky, podpísať zmluvu na isté obdobie a pripojiť návrh vlastnej verzie zmluvy alebo nepodpísať, no poslať návrh vlastnej verzie zmluvy.
Lekárov v zmluvách poburujú aj limity na lieky. Mnohí ani nepoznajú výšku svojej preskripcie, pretože údaje o nej poskytujú len Všeobecná zdravotná poisťovňa, Sideria -- Istota a Apollo, ale nie, napríklad, Spoločná zdravotná poisťovňa (SZP). Pritom práve limity, ktoré stanovila táto poisťovňa, sú podľa ASL "ťažko akceptovateľné" a ohrozujú zdravotnú starostlivosť o pacientov.
Napriek všetkým problémom však ASL pokračuje v rokovaniach a s poisťovňami zatiaľ dohodla pre každého ambulantného špecialistu rovnakú objednávku ako v 1. polroku. Za pozitívum však ASL pokladá, že napriek zníženiu hranice minimálnych cien za výkony všetky poisťovne ponechali v návrhoch zmlúv rovnaké ceny ako v 1. polroku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:11