StoryEditor

Jasné pravidlá financovania strán sa odkladajú

02.04.2004, 00:00

Sponzorská aféra SDKÚ opakovane upriamila pozornosť na spôsob a transparentnosť financovania politických subjektov. Platný zákon nespresňuje podmienky sponzoringu. V súčasnosti sa pripravuje nový zákon, ktorý túto problematiku rieši. Dary a iné bezodplatné plnenia od právnických aj fyzických osôb budú môcť strany prijať len na základe písomnej darovacej zmluvy, ktorá bude obsahovať identifikačné údaje o poskytovateľovi. V prípade darovania hnuteľnej veci sa budú povinne uvádzať údaje, ktoré by vylúčili jej zameniteľnosť s inou vecou, ak darca daruje nehnuteľnosť, zmluva bude musieť obsahovať údaje potrebné na vklad do katastra nehnuteľností vrátane hodnoty odhadnutej znalcom. Zmluvu budú musieť podpísať obidve strany. Politický subjekt bude povinný viesť osobitnú evidenciu poskytnutých darov.

(Ne)sankcie
Zákon o združovaní v politických stranách ukladá politickým subjektom predkladať každoročne k 31. marcu výročnú správu o svojom hospodárení. Jej súčasťou musí byť aj audítorská správa, potvrdzujúca správnosť vykázaných údajov. Pokuta za nesplnenie tejto úlohy môže dosiahnuť výšku 100-tisíc Sk. Do odstránenia nedostatkov v správe sa jej tiež môže pozastaviť vyplácanie príspevku od štátu, ktorý dostáva za hlasy, získané vo voľbách (týka sa to strán, ktoré získali viac ako 3 % hlasov).

Správy o bohatých a chudobných
Politické strany musia svoje výročné správy zverejniť do konca júna. Doteraz tak urobila KSS, ktorá na svojej internetovej stránke uviedla celkovú výšku majetku 12 724-tisíc Sk, výška záväzkov je 315-tisíc Sk. Príjmy strany boli 9 147-tisíc Sk, z čoho dary predstavujú 0 Sk. Úspešne hospodárila aj strana Smer - vykázala majetok vo výške skoro 22 mil. Sk, záväzky má vo výške 16,5 mil. Sk. Celková výška jej príjmov bola viac ako 22 mil. Sk, z toho dary predstavujú 353-tisíc Sk. Ako vyplýva zo správy ANO, aliancia má majetok za 2, 869 mil. Sk, jej záväzky však dosahujú výšku skoro 59 mil. Sk. V roku 2003 mala z darov nulový príjem. SDKÚ disponuje majetkom 17 mil. Sk, jej záväzky dosahujú výšku 61 mil. Sk. V minulom roku jej príjmy z darov dosiahli výšku 125-tisíc Sk.

Zákon sa oneskoril

Hovoríme s Natáliou Hattalovou z Ministerstva vnútra SR

Novela zákona o združovaní v politických stranách prešla už minulý rok pripomienkovým konaním. Čo mala predovšetkým riešiť?
- Tento zákon by mal predovšetkým zjednotiť súčasný zákon o združovaní v politických stranách so zákonom o financovaní politických strán. Dôraz pritom bude klásť na transparentnosť hospodárenia politických subjektov, na legálnosť ich príjmov, ale aj vynakladania finančných prostriedkov. To sa týka aj poskytovania darov a sponzorských príspevkov a ich evidencie.

Prečo sa zákon nedostal na rokovanie vlády už vo februári?
- Minister vnútra požiadal vládu o odloženie termínu. Dôvodom je nevyhnutnosť doriešiť niektoré väzbové vzťahy so zákonom o voľbách do NR SR.

Kedy bude zákon predložený?

- V súlade s rozhodnutím vlády sa tak stane do 31. júla 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:41