StoryEditor

S výsledkom referenda sú politici spokojní

19.05.2003, 00:00
Po zverejnení neoficiálnych výsledkov ľudového hlasovania o vstupe Slovenska do EÚ nenechali na seba dlho čakať reakcie politikov. Až na výnimku v podobe komunistického poslanca zhodne vyjadrujú spokojnosť s výsledkom referenda. Rozdiely sú v hodnotení účasti -- 52-percentná účasť je pre mnohých sklamaním.
Pál Csáky (SMK): Výsledok hlasovania je presvedčivým áno pre náš vstup do EÚ. Účasť voličov potvrdila obavy, napriek tomu je však akceptovateľná. Za nízkou účasťou stojí nezáujem občanov, ľahostajnosť a rozčarovanie. U mnohých išlo o protest proti vláde. Po úspešnom referende nevidím žiadne vecné dôvody, pre ktoré by som mohol byť odvolaný z funkcie. Myslím si, že malým percentom som aj ja prispel k úspešnosti všeľudového hlasovania.
Eduard Kukan (SDKÚ): Výsledok referenda hodnotím pozitívne. Na mieste je spokojnosť, pretože referendum je platné a veľký počet hlasujúcich sa vyslovil za vstup do únie. Z účasti bude treba vyvodiť dôsledky.
Pavol Hrušovský (KDH): Vítam rozhodnutie občanov. Hlasovaním o vstupe Slovenskej republiky do EÚ sa pre nikoho z nás práca nekončí. Európska únia je príležitosťou a výzvou pre nás všetkých. KDH už začalo verejnú diskusiu o postavení Slovenska v únii, a tak všetkých vyzýva, aby sa do tejto diskusie zapojili.
Rusko (ANO): Výsledok referenda je úspechom. Je však pravda, že výsledky zaostali za očakávaním a je to referendum, ktoré bolo úspešné iba náhodou. Treba sa vážne zamyslieť, čia je to zodpovednosť a či sa nemohlo urobiť viac. Všetko mohlo dopadnúť aj inak a príliš veľa vecí bolo ponechaných na náhodu.
Ivan Šimko (SDKÚ): Mám radosť z toho, že sa podarilo prelomiť kliatbu neplatných všeľudových hlasovaní práve pri takom dôležitom referende, ako bolo to o vstupe SR do EÚ. Rozhodujúcim faktom je, že referendum bolo platné. Je to ako keď vo finále vyhrá mužstvo o jeden gól.
Béla Bugár (SMK): Spadol mi kameň zo srdca. Som rád, že občania Slovenska si uvedomili, že Európska únia je budúcnosť pre krajinu. Bude sa treba zamyslieť nad "veľmi nízkou účasťou" a dať odpoveď na otázku "prečo". Za povšimnutie stoja veľké regionálne rozdiely medzi severom a juhom krajiny. Keby išli ľudia na juhu voliť tak ako na severe, referendum by nebolo platné.
Monika Beňová (Smer): Ak sa potvrdí oficiálne 52-percentná účasť občanov na referende, tak to nie je veľký dôvod na radosť a búchanie šampanským. V kampani sa najmä v posledných dňoch urobilo veľa fatálnych chýb. Očakávam, že premiér sa zachová chlapsky a vysvetlí Pálovi Csákymu, že jeho zotrvanie na poste vicepremiéra by bolo po takomto výsledku výsmechom a nebolo by dôstojné.
Ľudovít Kaník (DS): Tesná účasť v ľudovom hlasovaní neprekáža, pretože ide o prvé úspešné referendum. Úspech sa dostavil, a to je hlavné.
Ján Kovarčík (HZDS): Som veľmi rád, že referendum dopadlo dobre a optimizmus Slovákov, čo sa týka výsledkov, považujem za oprávnený. Teší ma, že na všeľudovom hlasovaní sa zúčastnili aj príslušníci strednej a staršej generácie. Potvrdili tým, že si uvedomujú, čo všetko pozitívne nám vstup do EÚ prinesie.
Ivan Hopta (KSS): Výsledky referenda potvrdili, že naša spoločnosť nie je pripravená na vstup do EÚ, pretože za vstup do európskeho spoločenstva hlasovala menej než polovica všetkých oprávnených voličov. Nezúčastnil som sa na referende vzhľadom na vyjednané podmienkam a najmä nepripravenosť SR na vstup do EÚ, ale aj kvôli neznalosti toho, aká bude EÚ po pripravovanej reforme. Počas priebehu referenda došlo k neprípustnému porušovaniu zákonov SR.
Vojtech Tkáč (LÚ): Slováci mali šancu urobiť štátnické rozhodnutie, ktorú, žiaľ, mnohí nevyužili. Rozhodnutie v referende zaradí našu krajinu do Európskej únie. Nie je to však dôvod na oslavu, ale obrovská zodpovednosť pre občanov i politikov do budúcich rokov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:17