StoryEditor

Vyšetrovanie nelegálneho odpočúvania je v záverečnej fáze

26.04.2004, 00:00

Vojenskí prokurátori pripravujú ešte jeden alebo dva úkony pred uzavretím vyšetrovania minuloročného prípadu nelegálneho odpočúvania. Pre HN to konštatoval hlavný vojenský prokurátor Mikuláš Gardecký. Prokurátori vypočúvali koncom minulého týždňa dokonca dva dni experta spoločnosti Verint z Izraela, ktorá do SR dodala odpočúvací systém pred šiestimi rokmi. Gardecký považuje svedectvo firemného odborníka za dôležité. Od výsledku jeho analýzy by sa malo odvíjať ďalšie vyšetrovanie. Je možné, že na výsluch opäť predvolajú aj bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Mitra. V kauze pred časom vypovedal aj iný zamestnanec dodávateľskej spoločnosti. Bol to technik, ktorý SR navštívil začiatkom roku 2003, krátko po zistení problémov s odpočúvaním, a vypracoval správu o fungovaní technického zariadenia. Vyšetrovanie zatiaľ preukázalo, že pri telefonickom rozhovore predsedu ANO Pavla Ruska a denníka Sme bolo odpočúvané číslo novín. SIS tvrdí, že nalepenie telefonátu k legálne odpočúvanému rozhovoru spôsobila technická chyba. Traja obvinení príslušníci SIS z technickej sekcie údajne zanedbali povinnosti, pretože jeho nedostatky neodstránili.

Zabudli na kompetencie
V nadväznosti na kauzu odpočúvanie zistili HN, že poslanci NR SR jednoducho zabudli, že vlani takmer pol roka bojovali o rozšírenie svojich kontrolných právomocí nad odpočúvaním v SR. Koncom mája totiž uplynie rok od začiatku platnosti zákona o ochrane súkromia pred zneužívaním informačno-technických prostriedkov (ITP). Parlament zaviazal dvakrát ročne prerokovať správu o používaní ITP na Slovensku. Správu mal pre parlament pripravovať jeden z existujúcich výborov, no vedenie parlamentu doteraz túto úlohu nezverilo žiadnemu z nich. Práve týmto zákonom poslanci reagovali na podozrenia zo zneužívania odpočúvacej techniky a na obchodovanie s prepismi rozhovorov. Jeho predkladatelia dúfali, že prispeje k rýchlemu objasneniu medializovaných prípadov. Jedna správa o využívaní odpočúvania oprávnenými orgánmi sa mohla v parlamente objaviť už na jeseň.

Riziko zostáva
Zanedbanie povinností vyplývajúcich zo zákona o ochrane pred odpočúvaním parlamentu prekvapilo aj jedného z predkladateľov zákona Ľubomíra Lintnera (ANO). Podľa neho to svedčí o presmerovaní záujmu poslancov. Riziko, že odpočúvací systém sa bude aj naďalej zneužívať, preto Lintner vidí ako reálne. Podpredsedu NR SR Bélu Bugára (SMK) mrzí, že sa nevyužívajú existujúce možnosti na kontrolu bezpečnostných zložiek. Kritickejší postoj zaujal predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR pre SIS Viliam Soboňa. Ten tvrdí, že parlament v tomto prípade zanedbal svoje povinnosti. Jeho výbor je na podobnú právomoc údajne pripravený. Na otázku HN, či jeho členovia využili svoje iniciatívne právomoci a žiadali od predsedu parlamentu Pavla Hrušovského zavedenie zákona o ochrane súkromia do praxe, odpovedal Soboňa záporne.

Naša vina
Po upozornení HN predseda branno-bezpečnostného výboru Robert Kaliňák prisľúbil, že sa bude problému venovať. Nevedel však povedať, kto si zanedbal povinnosti, keď zákon nebol naplnený. Za podstatné však považuje, že parlament získal kontrolný nástroj, ktorý môže použiť kedykoľvek v budúcnosti. Poverenie pre konkrétny výbor by mohla obsahovať pripravovaná novela rokovacieho poriadku parlamentu. Hovorca predsedu parlamentu Michal Dyttert povedal, že na program parlamentu by sa mala dostať v júni. Za samozrejmé považuje, že "každá nová kompetencia výboru sa musí upraviť najprv v rokovacom poriadku NR SR".

V kauze sú zatiaľ traja obvinení
Ľuboľ K. - opustil SIS
Ľuboš L. a Martin B. - dočasne postavení mimo služby v SIS
Obvinenie: zneužitie právomocí verejného činiteľa
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 01:01