StoryEditor

Parlament tkáčovcom schválil vznik vlastného klubu

Necelý polrok po parlamentných voľbách sa menili mocenské pomery v Národnej rade SR. Prvým bodom včerajšieho prvého dňa 8. schôdze NR SR bolo schvaľovanie vzniku Klubu nezávislých poslancov. Jeho vznik podporilo 107 členov NR SR, proti sa postavilo 30 poslancov, výlučne členovia KSS a HZDS, zdržal sa Milan Urbáni (HZDS). Nový klub má jedenásť členov, rovnako ako poslanecké kluby ANO a KDH. HZDS (25 členov) stratilo pozíciu najsilnejšieho klubu, má rovnako ako Smer. Najviac poslancov (28) má klub SDKÚ. Vojtech Tkáč vyhovel žiadosti politického grémia NR SR a uviedol dokumenty, ktoré potvrdzujú, že poslanci, ktorí chcú byť členmi nového klubu, už nie sú členmi HZDS, vrátane listu, ktorým to potvrdzuje predseda hnutia Vladimír Mečiar. Proti vzniku nového klubu vystupovali predovšetkým zástupcovia HZDS. Karol Džupa varoval pred chaosom, ktorý môže vzniknúť, keď sa bude tolerovať nekontrolované preskupovanie poslancov, Miroslav Maxon odmietol dôvody, ktoré uviedol Tkáč a vyzval ho, aby mal úctu k vlastnej politickej minulosti. Pre mnohých bolo prekvapením vystúpenie podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku. Ten nedávno otvorene kritizoval pomery v HZDS, včera navrhol o vzniku klubu nehlasovať, kým nebudú zhodnotené pomery v NR SR a ich dosah sa vnútropolitickú situáciu. Predseda poslaneckého klubu HZDS Tibor Cabaj upozornil, že bude potrebné zmeniť zloženie parlamentných výborov a Tkáča vyzval, aby vrátil funkciu zástupcu v Rade Európy. S. Husár z HZDS sa ospravedlnil za "nechutné rozvodové konanie", ktoré museli ostatní poslanci sledovať. Podobne sa vyjadril aj Gustáv Krajči (nez): "Aj mne je nepríjemné a nechutné, že sa tu prepiera špinavá bielizeň".
Tkáč je presvedčený, že súčasný počet členov klubu nezávislých nie je definitívny. "Očakávam, že členovia HZDS sa začnú na verejnosti prejavovať tak, ako vystupujú v súkromných rozhovoroch," poznamenal. Nezávislí poslanci chcú pôsobiť v úlohe "konštruktívnej opozície", odmietajú však tvrdenia, že by to malo znamenať podporu koalície. O otázke prerozdelenia postov v parlamentných výborov chcú tkáčovci rokovať do utorka. "Nemáme záujem robiť si prieky. K prerozdeleniu budeme asertívni," tvrdí Tkáč.

TRIKRÁT A DOSŤ

Poslanci NR SR včera posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona, ktorou sa zavádza princíp "trikrát a dosť" pre páchateľov násilných trestných činov, ale aj trestných činov spojených s distribúciou drog, prevádzačstva a podobne. Páchateľom takýchto trestných činov bude možné udeliť len výnimočný trest doživotia, pretože v ich prípade odňatie slobody neplní výchovný účel a treba pred nimi chrániť spoločnosť. Zavádza sa tiež trest odňatia slobody na doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia na slobodu pre páchateľov mimoriadne brutálnych trestných činov a sprísňuje sa postih v prípade, že páchateľ spácha niekoľko trestných činov v súbehu. Proti návrhu vystúpil Robert Fico (Smer), ktorý návrh označil za protiústavný, pretože o. i. zavádza princíp retroaktivity tým, že umožňuje uplatniť zásadu "tri krát a dosť" aj v prípade, že prvé dva trestné činy spáchal páchateľ pred prijatím tejto novely. Podobne proti novele argumentovali Milan Abelovský a Ladislav Polka (nez.). Na jeho podporu vystúpil Tomáš Galbavý (SDKÚ), podľa ktorého môže viesť k zníženiu kriminality. Poslanci tiež prerokovali vládny návrh zákona o Policajnom zbore, ktorý zlúči vyšetrovateľov (justičnú políciu) s kriminálnou políciou do jednotných štruktúr, čo má prispieť k zvýšeniu efektivity ich práce. Novela tiež zavádza nosenie menoviek pre policajtov, novelu zákona o zbraniach a strelive, ktorý sprísňuje podmienky držania zbraní. Do druhého čítania sa dostal aj návrh ústavného zákona o súhlase so zmenou štátnej hranice medzi SR a Poľskom. Na jeho základe si SR a Poľsko vymenia časť územia s rozlohou 2 969 štvorcových metrov. Parlament vzal na vedomie aktualizovaný Komplexný program boja so zločinnosťou.

VÝHODY PRE VUC

Do druhého čítania parlament posunul novelu zákona o technických požiadavkách na výrobky a o posudzovaní zhody, ktorý má za cieľ harmonizovať slovenské technické normy s normami platnými v EÚ, aby sa na trh neuvádzali výrobky, ktorých používanie môže prinášať riziká. Parlament do druhého čítania posunul aj novelu zákona o správe majetku štátu, ktorá má umožniť hospodárne nakladanie s prebytočným, prípadne dočasne prebytočným majetkom štátu. O. i. obsahuje ustanovenia, ktoré umožnia VÚC nadobúdať takýto majetok za výhodných podmienok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 09:19