StoryEditor

Zamestnávatelia sú prekvapení reakciou odborárov

27.02.2003, 23:00
"Som prekvapený reakciou odborov, pretože počas posledných rokovaní o Zákonníku práce sa dosiahol značný pokrok," odpovedal Michal Ľach, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, generálny riaditeľ Chemosvitu vo Svite na otázku HN, ako hodnotí stredajšie vyhlásenie krízového stavu Konfederáciou odborových zväzov (KOZ) SR.
  • ZMOS sa začalo pripravovať na voľby
  • Bobrík generálneho štrajku
  • Dodal, že štrajk podľa neho nevyrieši problémy spoločnosti, preto bude "kontaktovať prezidenta KOZ Ivana Saktora a navrhne mu stretnutie pravdepodobne aj na úrovni premiéra, aby vzniknutý problém riešili spolu". Podľa neho by sa totiž malo ďalej rokovať a mali by sa hľadať cesty na odstránenie sporných bodov. AZZZ je na to pripravená. "Nijaké štrajky nám v tejto fáze nepomôžu," pokračoval M. Ľach. "Štrajky, respektíve nestabilné prostredie, sú jednou z príčin, prečo napríklad automobilka Peugeot odchádza z nestabilnej krajiny a prichádza na Slovensko. Všetci investori, ale aj zahraniční odberatelia totiž sledujú stabilitu výrobcov." Z pohľadu zamestnancov však podľa neho obstojí argumentácia o minimálnej mzde, pretože "sú prípady istej nespravodlivosti, najmä, ak ľudia s vysokoškolským vzdelaním dostávajú tú najnižšiu mzdu, ale to sa stáva u malých zamestnávateľov". Zakotvenie minimálnej mzdy do zákona však on osobne nepokladá za neprimerane veľký ústupok odborárom, no zdôraznil, že toto je jeho súkromný názor. Uvoľňovanie odborárskych funkcionárov na výkon funkcie by však podľa neho nemal riešiť zákonník, ale kolektívna zmluva a nadčasová práca by podľa neho mala byť dohodou zamestnanca a zamestnávateľa.
    PhDr. Monika Čambáliková, CSc., zo Sociologického ústavu SAV, ktorá sa špecializuje na problematiku tripartity a vyjednávania, pre HN uviedla: "V demokratickej spoločnosti je využívanie všetkých možných spôsobov presadzovania a obhajoby svojich záujmov nutné uznať za legitímne a je úlohou odborov. Tie práve teraz plnia svoju základnú úlohu, teda vyjadrujú, presadzujú a obhajujú špecifické záujmy zamestnancov." Demokratická spoločnosť totiž podľa nej nielen umožňuje vyjadrovanie záujmov, ale dokonca vytvára inštitúcie na ich presadzovanie -- vyjednávaním, kompromisom a dohodou. K námietke HN, vyhlásenie krízového stavu ešte pred dnešným rokovaním tripartity o snahe dohodnúť sa nesvedčí, uviedla, že aktéri rokovaní zrejme stratili dôveru v efektivitu týchto inštitúcií. Vyhlásením krízového stavu posilňujú svojich vyjednávačov a zároveň je to signál, že sú v pohotovosti, pretože ich požiadavky sú naliehavé. "V demokratickej spoločnosti sú odbory najlepším subjektom na ventilovanie spoločenskej nespokojnosti. Pri jej vyjadrovaní totiž dodržujú pravidlá a ak aj ľudí vedú na ulicu, robia to kontrolovane. Navyše, pretože sú inštitucionalizovanou štruktúrou, vedia ich z nej vrátiť späť a znova vyjednávať. Ich znevažovanie môže byť medveďou službou demokracii, pretože môže mať za následok neorganizovaný, zúrivý, živelný odpor."
    ***Pri novelizácii Zákonníka práce je KOZ proti
    * zrušeniu minimálnych mzdových taríf
    * zavedeniu inštitútu sprostredkovateľa zamestnania ako zamestnávateľa
    * predĺženiu týždenného pracovného času v dvojzmenných, trojzmenných a nepretržitých prevádzkach
    * zrušeniu dodatkovej dovolenky a ďalšej dovolenky
    * zrušeniu nároku na odstupné
    * možnosti zamestnávateľa vykonávať bez dohody s odborármi úpravy pracovného času
    * obmedzeniu práv odborárov ako zástupcov zamestnancov
    * vypusteniu práva odborárov kontrolovať bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci
    menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    21. máj 2024 11:30