StoryEditor

Česi sa boja Carewa, Uruguaj špekuloval nad časom výkopu

11.11.2005, 13:51
Autor:
TASRTASR

Barážová tajnička MS 2006 vo futbale naberie jasnejšie kontúry už po sobotňajších úvodných dueloch. V hre je ešte päť miesteniek na šampionát v Nemecku, z toho tri v európskej zóne.
Okrem súboja Španielsko - Slovensko sú na "starom kontinente" na programe duely Nórsko - Česko a Švajčiarsko - Turecko. Hrá sa aj v Amerike, v Montevideu privíta dvojnásobný majster sveta Uruguaj Austráliu a v Port of Spain hostí Trinidad a Tobago reprezentáciu Bahrajnu. Odvety nenechajú na seba dlho čakať, FIFA ich stanovila na stredu 16. novembra. Nemeckí organizátori evidujú zatiaľ 27 krajín, z ktorých si na rozdiel od usporiadateľa ostatné postup vybojovali v náročnej kvalifikácii. Žreb záverečného turnaja bude 9. decembra v jednom z hostiteľských miest v Lipsku.
Česi napriek úspechom na európskom futbalovom poli ešte od rozdelenia federácie na majstrovstvách sveta rovnako ako Slováci neštartovali. V kvalifikačnom cykle nastrieľali úctyhodných 35 gólov, čo v európskej zóne dokázali už iba Portugalci, ale v 1. skupine ich o 5 bodov predstihli Holanďania. Kľúče od Nemecka im chce pomôcť získať stredopoliar Juventusu Turín Pavel Nedvěd, ktorého návrat do národného tímu vzbudil obrovský mediálny rozruch. "Nedvěd a Tomáš Rosický sú piliermi českej reprezentácie," zdôraznil nórsky tréner Age Hareide. Domáci by radi nadviazali na slávnu éru z 90-tych rokov, keď sa dvakrát po sebe prebojovali na vrcholné svetové fórum (1994 a 1998). Nórsko disponuje mladým mužstvom, čo je markantné hlavne v stredovej formácii. Najstarší hráči v zálohe Solli a Pedersen majú iba po 24 rokov. Góly má na "starosti" útočník John Carew. "Musíme mu stále šliapať na päty, nesmieme ho nechať, aby sa v šestnástke mohol otočiť s loptou. To by nás obstrelil a určite by lopta skončila v sieti," varoval obranca David Rozehnal. "Je to čiernobiely spravodlivý súboj," sucho, ale výstižne skonštatoval český kouč Karel Brückner.
V Berne sa Švajčiari stretnú s Turkami, ktorí na predchádzajúcich majstrovstvách sveta šokovali postupom do semifinále a neskorším ziskom bronzových medailí. Turci ale majú viacero hráčov, s ktorými nemôžu počítať. Stredopoliari Emre Belözoglü a Hamit Altintop sú v treste, ďalší záložníci Hasan Sas, Yildiray Bastürk a Ibrahim Akin sú zranení, zdravotný stav nedovolí nastúpiť ani obrancovi Tolgovi Seyhanovi. "Švajčiarske médiá nás provokujú už od žrebu. Vytvárajú atmosféru, ktorá sa mi vôbec nepáči," vyhlásil kormidelník Fatih Terim.
Uruguaj síce na svoje zlaté časy už vyše polstoročie nostalgicky spomína, ale s Austráliou si v baráži verí. Vyradil ju totiž aj pred štyrmi rokmi. Domáci spôsobili menší chaos, keď až dvakrát menili čas výkopu. Dezorientovaní "protinožci" mali čo robiť, aby vôbec zohnali charterový let späť do Sydney.
Veľké futbalové chvíle prežíva Trinidad a Tobago. Karibská republika, ktorá v roku 1962 vyhlásila nezávislosť od Veľkej Británie sníva rovnako ako Bahrajn sladký sen o prvej účasti na MS. "Je to neuveriteľné, ale sme v baráži. Bojujeme o niečo, čo môže mať významné miesto v našej histórii. Ak sa nám to podarí, bude to úžasné," vyhlásil brankár Trinidadu a Tobaga Shaka Hislop.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:40