StoryEditor

Organizátori EURO 2008 predstavili plán bezpečnostných opatrení

21.10.2005, 11:23
Autor:
TASRTASR

Rakúsko a Švajčiarsko vytvorili plán bezpečnostných opatrení pri organizácii EURO 2008 na základe skúseností z vlaňajšieho európskeho futbalového šampionátu v Portugalsku.
Podľa organizátorov budú bezpečnostné opatrenia zahŕňať množstvo prvkov portugalskej stratégie. Na EURO 2004 bolo v pohotovosti 20.000 členov bezpečnostných zložiek, vzdušný priestor sledovali jednotky NATO a predĺžené boli aj úradné hodiny miestnych súdov. "Budeme mať podobné opatrenia, ale zároveň budeme vykonávať aj iné kontroly," vyhlásil koordinátor projektu EURO 2008 Günther Marek.
Ministri vnútra oboch usporiadateľských krajín navštívili portugalské dejiská EURO 2004, na základe čoho vytvorili bezpečnostnú zložku pre šampionát v roku 2008. Podľa Marka očakávajú organizátori zhromažďovanie sa chuligánov najmä na miestach, kde sa budú vysielať zápasy na veľkoplošných obrazovkách. "Naša koncepcia sa zameriava najmä na verejné vysielanie. Chceme divákom vytvoriť rovnaké podmienky, aké by mali na štadiónoch," dodal Marek.
Podľa novej legislatívy môžu bezpečnostné jednotky sledovať fanúšikov aj pred a po zápase a nie iba počas ich prítomnosti na štadióne. Organizátori očakávajú príchod viac ako milióna ľudí, pričom polícia chce identifikovať známych chuligánov, aby zabránila možným násilnostiam. Usporiadatelia navyše vytvoria okolo štadiónov 500 - 800 metrové okruhy, z ktorých budú policajti môcť automaticky vykázať všetkých výtržníkov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 10:14