StoryEditor

Na MS v Aarhuse trio Slovákov, lídrom Piasecký

13.10.2006, 11:30
Autor:
SITASITA

Po piatkovom večernom slávnostnom otvorení sa od soboty do soboty (14.-21. októbra) uskutočnia v Aarhuse v poradí už 39. majstrovstvá sveta mužov a 30. MS žien v športovej gymnastike. V 103-ročnej histórii pôjde o prvý svetový šampionát na dánskej pôde, zároveň to budú aj premiérové MS v niektorej zo škandinávskych krajín. Slovensko bude mať v Aarhuse trojčlenné zastúpenie.
Už v nedeľu odletela z Viedne do Kodane a odtiaľ autobusom do dejiska šampionátu dvojica žien - Mária Homolová a Natália Paulíčková spolu s trénerkou Katarínou Krekáňovou. V mužskej kategórii sa pod vedením reprezentačného kormidelníka Jozefa Konečného predstaví Samuel Piasecký. Spomenuté slovenské trio, ktoré má už za sebou aj pódiový tréning, absolvuje v Aarhuse kvalifikáciu viacboja. Z nej do finále postúpi 24 najlepších v redukovanom poradí (maximálne dvaja gymnasti z jednej krajiny). Okrem viacboja sa medaily na tohtoročných MS v Dánsku budú "rozdávať" aj v súťažiach družstiev (najlepších 24 družstiev postúpi na októbrové MS 2007 do Stuttgartu, odkiaľ si prvých dvanásť tímov zabezpečí účasť na OH 2008 v Pekingu) i na jednotlivých náradiach (z kvalifikácie postúpi do finále každej disciplíny 8 najlepších, platí však tiež pravidlo o maximálne dvoch gymnastoch z jednej krajiny).
Spomedzi Slovákov má najväčšiu šancu uspieť Samuel Piasecký (nar. 31. 10. 1984). Onedlho 22-ročný člen Slávie UK Bratislava dokázal nedávno zvíťaziť na Svetovom pohári v Maribore vo finále na bradlách (v tejto svojej najsilnejšej disciplíne obsadil na májových ME v gréckom Volose vo finále 8. miesto, pozn.) a na hrazde pridal 4. priečku. "Vo viacboji na svetovom šampionáte nemám veľké oči, veď kompletný šesťboj som absolvoval naposledy vari pred rokom a pol. Ak vôbec dokončím náročný viacboj a dosiahnem v ňom súčet 86 až 88 bodov, budem spokojný. Skôr sa sústredím na moje silné disciplíny, na bradlách či hrazde by som bral umiestnenie do 16. priečky. Postup do finálovej osmičky by bol neuveriteľný," povedal S. Piasecký, ktorého slová doplnil jeho osobný tréner Martin Zvalo: "Samo má dobré štyri disciplíny, najväčším problémom aj po zdravotnej stránke bude asi zostava na kruhoch. Ak všetko dobre pôjde, reálne to v jeho prípade vidím na 85 bodov. To však nie je podstatné, dôležitejšie je, aby sa nezranil a predviedol to, na čo má. Jeho zostava na bradlách znesie aj najprísnejšie kritériá, v mimoriadne nabitej konkurencii by mohol skončiť v tejto disciplíne do prvej tretiny štartového poľa, teda približne do 30. miesta." Reprezentačný kouč mužov Jozef Konečný uviedol: "Majstrovstvá sveta v Aarhuse sú v prípade Sama len akýmsi otestovaním si výkonnosti. Celé naše snaženie by malo vyústiť až na budúcoročnom októbrovom svetovom šampionáte v nemeckom Stuttgarte, ktorý bude zároveň olympijskou kvalifikáciou na OH 2008 v Pekingu. Bol by som rád, keby Piasecký v Číne štartoval a po šestnástich rokoch by sme mali muža na olympiáde." Jediný slovenský mužský zástupca na MS v Dánsku sa predstaví v kvalifikácii viacboja v 5. slede v nedeľu 15. októbra, prvou disciplínou sú bradlá.
V ženskej kategórii je skúsenejšou z nominovanej dvojice Sloveniek 19-ročná Mária Homolová (nar. 29. 9. 1987), ktorá na nedávnom SP v Maribore obsadila vo finále na bradlách piate a na kladine 6. miesto. Prísľubom do budúcnosti je iba 16-ročná jej oddielová kolegyňa z klubu Slávia Trnava Natália Paulíčková (nar. 8. 2. 1990), na spomenutom podujatí v Slovinsku ju klasifikovali na 5. priečke na kladine a na 6. pozícii v preskoku. "Dievčatá si pôjdu do Aarhusu vyskúšať a otestovať svoju formu a nadýchať sa atmosféry takéhoto veľkého podujatia. V nabitej konkurencii nečakám zázraky. Homolová je stabilnejšia, v štvorboji by mohla dostať reálne 52 bodov. Paulíčková absolvuje svoju premiéru na MS v ženskej kategórii. Zostavy Natálie majú vyššie východiskové známky ako má Homolová, ak zacvičí bez zaváhania, bude to dobré, ak nie, môže získať v štvorboji len 48 bodov. Paulíčkovej najlepšou disciplínou je preskok a kladina. Obe moje zverenky splnili limity Slovenskej gymnastickej federácie na účasť na tomto šampionáte (52-53 bodov), dôležitejšie však budú pre nás MS v roku 2007 v Stuttgarte," komentovala trénerka žien SR Katarína Krekáňová, ktorá sa vyjadrila aj k neúčasti najlepšej slovenskej gymnastky posledných rokov Zuzany Sekerovej, žijúcej v USA: "Zuzka odmietla reprezentovať na šampionáte v Dánsku, pre ňu vraj nie sú tohtoročné MS dôležité. Údajne sa chce zúčastniť na budúcoročnom svetovom šampionáte v Nemecku, proti tomu však namietam. Zuzka sa totiž nezachovala teraz seriózne, keďže ďalšie dievčatá sa celé leto pripravovali a v Aarhuse sme chceli postaviť aj družstvo. To si musí Sekerová uvedomiť." Homolová s Paulíčkovou sa v kvalifikácii viacboja na MS 2006 v Dánsku predstavia v pondelok 16. októbra v 3. slede krátko po poludní a prvú disciplínu absolvujú na kladine.

Program 39. MS mužov a 30. MS žien v športovej gymnastike v dánskom Aarhuse (13.-21. októbra 2006):
Piatok, 13. 10.: slávnostné otvorenie (19.00 h - 22.00 h)
Sobota, 14. 10.: kvalifikácia mužov
Nedeľa, 15. 10.: kvalifikácia mužov (Samuel Piasecký - absolvuje kompletný šesťboj)
Pondelok, 16. 10.: kvalifikácia žien (Mária Homolová, Natália Paulíčková - absolvujú kompletný štvorboj)
Utorok, 17. 10.: kvalifikácia žien (9.00 - 13.30), súťaž družstiev mužov (finále, 19.00 - 22.00)
Streda, 18. 10.: súťaž družstiev žien (finále, 19.00 - 21.00)
Štvrtok, 19. 10.: finále viacboja /šesťboja/ mužov (15.30 - 18.30, postúpi tam 24 gymnastov z kvalifikácie, maximálne však dvaja z jednej krajiny), finále viacboja /štvorboja/ žien (19.30 - 22.00, postúpi tam 24 gymnastiek z kvalifikácie, maximálne však dve z jednej krajiny)
Piatok, 20. 10.: finále na jednotlivých náradiach (19.00 - 22.30, postúpi tam 8 najlepších z kvalifikácie, maximálne však dvaja z jednej krajiny) - muži (prostné, kôň na šírku, kruhy), ženy (preskok, bradlá)
Nedeľa, 21.10.: finále na jednotlivých náradiach (14.30 - 17.00, postúpi tam 8 najlepších z kvalifikácie, maximálne však dvaja z jednej krajiny) - muži (preskok, bradlá, hrazda), ženy (kladina, prostné)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 09:06