StoryEditor

Slovenky volejbalistky postúpili na ME 2007

09.09.2006, 21:41
Autor:
SITASITA

Slovenské volejbalové reprezentantky po minulotýždňovom víťazstve v úvodnom barážovom stretnutí o postup na majstrovstvá Európy 2007 v Belgicku a Luxembursku v Leviciach nad Ukrajnou 3:1 vyhrali aj v sobotňajšej odvete v Charkove za 115 min pred dvojtisícovou diváckou návštevou 3:2 a definitívne si tým zabezpečili postup na kontinentálny šampionát. Slovenky budú na záverečnom turnaji hrať po druhý raz v ére samostatnosti, prvýkrát sa predstavili v roku 2003 v Turecku. Zverenkyne trénerov Miroslava Čadu a Ľubomíra Petráša si postup zabezpečili už víťazstvom v úvodných dvoch setoch odvetného zápasu. V ďalších dvoch dejstvách potom ťahali za kratší koniec, ale v tajbrejku strhli celkové víťazstvo na svoju stranu. Ukrajinky patria dlhodobo k európskej špičke, na záverečných turnajoch postupovali do vyraďovacích bojov, a tak sú víťazstvo a postup Sloveniek v dvojsúboji s nimi mimoriadne cenné.

Výsledok - kvalifikácia ME 2007 - ženy - baráž - druhý zápas:
Ukrajina - Slovensko 2:3 (-23, -17, 16, 20, -12)
115 min, 2000 divákov
Zostava SR: Székelyová, Magátová, Biksadská, Rojková, Hatinová, Tomášeková (Kleskeňová - libero, Kubová, Bognárová). Tréner M. Čada

O všetkom prakticky rozhodol prvý set. Vo vyrovnanom súboji mali na začiatku mierne navrch domáce Ukrajinky, ktoré viedli už 21:17, vtedy však prišla na podanie Biksadská a pomohla Slovenkám otočiť na 22:21. To sa ukázalo ako veľmi dôležitý moment, Ukrajinky zostali zaskočené a slovenské volejbalistky vybojovali potrebný prvý set. Domáce sa z útlmu nedostali ani v úvode druhého dejstva a hráčky spod Tatier im odskočili na rozdiel 9 bodov, ktorý si udržali až do záveru. Druhý vyhratý set im definitívne zabezpečil postup na ME. Koncentrácia slovenského družstva v treťom dejstve trochu upadla, ale zároveň aj domáce pridali. V treťom i štvrtom sete dominovali, vychádzali im najmä obranné činnosti. Ukrajinky viedli v piatom sete už 8:4, ale Slovenkám sa vývoj tajbrejku podarilo obrátiť a napokon triumfovali aj v druhom zápase.

Miroslav Čada (tréner SR): "Prvý krok k postupu sme urobili už doma, keď sme vyhrali 3:1. Treba vyzdvihnúť výkony dievčat, Ukrajinky boli pred sériou predsa len favoritkami. O osude odvetného zápasu rozhodol prvý set, keď sa nám pri podaní Biksadskej podarilo otočiť jeho vývoj. Bol to dôležitý moment, ktorý ovplyvnil aj ďalší priebeh. Ukrajinky sa dostali do útlmu a my sme jasne získali aj potrebný druhý set. Som rád, že sme napokon vybojovali aj víťazstvo, lebo výkon trochu upadol a navyše Ukrajinky sa spamätali. Dnes rozhodla naša výborná obrana. Veľmi dobre zahrala predovšetkým Székelyová."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 17:59