StoryEditor

Federer v exhibičnom zápase v Soule hladko zdolal Samprasa

20.11.2007, 14:50
Autor:
SITASITA

Súčasný líder svetového rebríčka tenistov Roger Federer v utorňajšom atraktívnom exhibičnom stretnutí v Olympijskej aréne v Soule zdolal bývalú jednotku renkingu, Američana Peta Samprasa, za 61 minút 6:4, 6:3. Držitelia spolu 26 grandslamových singlových titulov (o 10 rokov mladší Švajčiar ich zatiaľ má na konte o dva menej - 12) si v rámci netrpezlivo očakávanej šnúry prestížnych ukážkových duelov zmerajú sily aj vo štvrtok v Kuala Lumpure (13.00 h SEČ) a v sobotu v Macau (7.00 h SEČ).
Dvadsaťšesťročný bazilejský rodák Federer, od nedele štvornásobný víťaz "výberového" Masters Cupu v utorňajšom druhom sete v kórejskej metropole takmer premrhal náskok 4:1 a neskôr 5:3. V deviatom geme za stavu 30:40 z pohľadu prijímajúceho sa Sampras zaskvel nechytateľným returnom, ale potom Federer získal ďalšie dva body i celý zápas. V úvodnej časti sa favorit dostal z nečakane nepriaznivého stavu 2:4: pripísal si nasledujúce štyri gemy.
"Dnes to bolo trochu chúlostivé a pociťoval som nervozitu z náboja duelu. Pete bol mojím mládežníckym idolom. Navyše, predsa len: ja som iba predvčerom získal Masters Cup a súper je päť rokov mimo profesionálnej scény. Očakával som sám od seba víťazstvo a môj výkon celkovo napokon aj bol uspokojivý. Musím však uznať, že Pete hral veľmi, veľmi dobre. Postupne som sa dostal do rytmu a protivník pokazil priveľa úderov. V prvom sete som možno bol len tým šťastnejším aktérom, ale v druhom som sa rozbehol a upokojil - bol to veľký zážitok," skonštatoval víťaz 53 turnajov Federer.
Sampras, ktorý nazbieral 64 trofejí, v utorok nastrieľal 10 es, ale ťahal za kratší koniec a povedal: "Som trochu sklamaný, hoci som dnes Rogera prinútil zapotiť sa. Aspoň som z toho urobil nejednostrannú záležitosť, čo bolo mojím cieľom. Ešte stále sa môžem spoľahnúť na solídne podanie, ale horšie je to s pohybom po dvorci. Pri sieti som si počínal až príliš neopatrne a pokazil som tam zopár ľahších úderov. Myslím si, že už vo štvrtok to bude z mojej strany lepšie." Tridsaťšesťročný rodák z Washingtonu Sampras striktne odmietol podsúvané úvahy o prípadnom návrate: "Na také niečo človek potrebuje dôvod. Ja ho nemám. Zostanem teda doma a pri televízore budem registrovať Rogerove úspechy." Američan, ktorý ukončil svoju kariéru v roku 2002, sa síce počas tejto sezóny vrátil do diania, ale len na veteránskom okruhu Outback Champions Seniors Jima Couriera, kde má zatiaľ bezchybnú bilanciu 3-0.
Federer a Sampras sa v oficiálnom zápase stretli len raz. V osemfinálovom 4. kole Wimbledonu 2001 Švajčiar za 221 minút zvíťazil 7:6 (7), 5:7, 6:4, 6:7 (2), 7:5, hoci na esá prehral 25:26.

Exhibícia v Soule - výsledok:
Roger Federer (Švajč.) - Pete Sampras (USA) 6:4, 6:3 za 61 minút

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 00:09