StoryEditor

Strojárstvo musí dbať na kvalitu požadovanú v EÚ

22.05.2006, 00:00

Strojársky veľtrh v Nitre sa za dvanásť rokov stal postupne významným stimulátorom viacerých dôležitých sektorov ekonomiky. Ktoré by ste vyzdvihli?
-- Slovenský priemysel vykazuje nepretržitý rast a ekonomika jeho výrobných odvetví sa vlani vyvíjala priaznivým smerom aj vďaka významnému príspevku strojárstva, ktoré v oblasti tržieb dosiahlo 31-percentný podiel v priemysle. Vývoj priemyselnej výroby bol v minulom roku priaznivý, a to aj napriek výraznému rastu nákladov, ktoré ovplyvnili ceny energií. Hospodársky výsledok stúpol pred zdanením o zhruba deväť percent pri 7,5-percentnom raste tržieb za vlastné výkony a tovar. K tomuto pozitívnemu vývoju najvýraznejšie prispela výroba kovov a kovových výrobkov. Zamestnanosť sa v priemyselnej výrobe udržiava zhruba na stabilnej úrovni, avšak v jednotlivých odvetviach je jej vývoj značne odlišný. V odvetviach s nižšou mierou investovania zamestnanosť klesala alebo stagnovala. Z jednotlivých segmentov má prevahu výroba motorových vozidiel, ktorá spolu s výrobou dielcov pre ne tvorí okolo 63,6 percenta všetkých tržieb strojárstva v minulom roku. Z hľadiska tržieb bol priaznivý vývoj najmä v odvetví elektrotechnického priemyslu, ktorý v tomto ukazovateľovi dosiahol rast o 44,8 percenta.
Cieľom veľtrhu je prezentovať základné trendy ďalšieho vývoja slovenského strojárstva. Môžete načrtnúť tieto trendy na najbližšie obdobie?
-- Medziročný rast tržieb od roku 1994, sprevádzaný poklesom počtu pracovníkov, má veľmi pozitívny vplyv na produktivitu práce, ktorá je hlavným motorom stabilného zvyšovania úrovne celej strojárskej výroby a vývoj naďalej smeruje k zlepšovaniu vlastnej výkonnosti. Vlani strojárstvo vykázalo tržby v objeme 355,9 miliardy korún, čo predstavuje oproti roku 2004 rast približne o 2,1 percenta. Mesačná produktivita práce z pridanej hodnoty si udržala rast asi o 4 percentá. Hospodársky výsledok strojárskych podnikov pred zdanením dosiahol približne 10,4 miliardy Sk. Aj keď sa zdá, že strojárstvo v absolútnych číslach nedosiahlo v niektorých ukazovateľoch takú úroveň rastu, ako to bolo v roku 2004, významné pozitívum je, že aj rok 2005 priniesol rast, a to zvlášť v takých ukazovateľoch, ako je pridaná hodnota a produktivita práce.
Medzi rozhodujúce oblasti výroby naďalej patrí predovšetkým výroba dopravných prostriedkov, ktorej podiel na spracovateľskej časti priemyselnej produkcie bol vlani 22,85 percenta a ktorá aj z hľadiska objemu exportu je najúspešnejšou oblasťou. Aj ostatné oblasti, ako je výroba strojov a zariadení, komponentov a podzostáv, výrobkov pre energetiku, elektrických strojov, obrábacích strojov a podobne, zaznamenali rast.
V ďalšom období očakávame pokračovanie zlepšovania výkonnosti strojárstva. Podstatnú časť jeho tržieb aj naďalej bude vytvárať výroba automobilov a dielcov pre ne a tento podiel sa bude výrazne zvyšovať. Skokový nárast výroby v automobilovom priemysle však možno očakávať až po spustení výroby v závodoch Peugeot Citroën v Trnave a Kia v Žiline.
Odvetvie strojárstva, aby dokázalo svoju konkurencieschopnosť, musí naďalej dbať na to, aby produkcia domácich výrobcov pružne reagovala na potreby meniaceho sa trhu, aby zodpovedala kvalite požadovanej v krajinách EÚ a bola konkurenčná aj cenou. O to dôležitejšie je zachovanie požadovaného trendu z hľadiska pripravovaného prechodu koruny na euro, pretože tento krok sa životne dotýka celého priemyslu.
Ako sa nám darí vyrovnávať sa s ekonomickou výkonnosťou pôvodnej pätnástky Európskej únie, respektíve výkonnosťou nových členských krajín?
-- Ekonomiky vyspelých krajín prechádzajú v posledných desaťročiach významnými štrukturálnymi zmenami. Ich typickým znakom je posilňovanie pozície sektora služieb v štruktúre ekonomiky na úkor priemyslu. Nositeľmi rastovej dynamiky priemyslu sú pritom predovšetkým perspektívne technologické odvetvia. Vonkajším prejavom týchto tendencií je na jednej strane zvýšený dopyt po službách, avšak na druhej strane i trvalý transfer pracovných miest z priemyslu do služieb. Takéto tendencie vývoja sú typické i pre spoločenstvo EÚ. Po roku 1970 sa napríklad podiel výkonov v službách na výkonoch ekonomiky EÚ15 zvýšil o 20 a podiel priemyslu klesol o 13 percentuálnych bodov. Služby v súčasnosti tvoria až 70 percent pridanej hodnoty v štátoch EÚ. Produkcia výkonov priemyslu má pritom, rovnako ako produktivita práce, rastovú dynamiku.
Aj na Slovensku sa v súlade s trendmi vyspelých krajín z dlhodobého hľadiska spevnila pozícia sektora služieb, kým podiel priemyslu sa, naopak, zoslabil. Napríklad v roku 1996 bol podiel služieb na tvorbe HDP v bežných cenách 59,4 percenta (priemysel 28,8 percenta), v roku 2004 sa zvýšil na 66,7 percenta (priemysel klesol na 24,5 percenta).
Slovensko patrí k tým krajinám EÚ, v ktorých podiel priemyslu na tvorbe HDP a zamestnanosti prevyšuje priemer celej únie. Priemysel má preto kľúčovú úlohu i pri napĺňaní lisabonských cieľov slovenskej ekonomiky. Ich napĺňanie v priemysle je spojené s rastom jeho produktivity a zamestnanosti pri dodržiavaní princípov trvalo udržateľného rozvoja. Podnikateľské prostredie sa na Slovensku v posledných rokoch výrazne zlepšilo. Medzi progresívne kroky v jeho zlepšovaní patrí daňová reforma, uľahčenie registrácie podnikateľov a zavedenie flexibilnej pracovnoprávnej legislatívy.
Osvedčila sa rovná daň u zahraničných investorov?
-- Každý investor, ktorý sa rozhodol investovať na Slovensku, prichádza s istými očakávaniami. Medzi najdôležitejšie patrí politická a ekonomická stabilita, vymožiteľnosť práva, dostupnosť lacnej, ale kvalifikovanej pracovnej sily a také daňové a odvodové zaťaženie, ktoré umožňuje dlhodobo udržať nízke výrobné náklady. To sú externé faktory, ktoré Slovensko dokáže garantovať aj nad rámec volebných cyklov. Internými faktormi, na ktoré sa najviac naráža, sú oprávnenosť investora na získanie štátnej pomoci, a najmä dostupnosť vhodného priemyselného parku s napojením na infraštruktúru a servisné služby. Rovnomerný prílev investícií do priemyselných parkov je ideálnym scenárom pre regionálny rozvoj.
Nezastavil sa prílev zahraničných investorov na Slovensko?
-- Počet uskutočnených investičných projektov stúpa, aj keď veľké automobilové investície začínajú pomaly nahrádzať menšie projekty, ktoré môžu viac smerovať do menej preferovaných regiónov. Vlani len cez agentúru SARIO prešlo 48 projektov s celkovými zahraničnými investíciami 692,4 milióna eur (26,31 miliardy Sk). Podarilo sa tým vytvoriť 7 219 nových pracovných miest a má ich byť napokon 9 463. SARIO asistovalo aj pri investičných zámerov ôsmich subdodávateľov kórejskej spoločnosti Kia, čo povedie k vytvoreniu okolo 1 200 nových pracovných miest a prinesie investíciu vo výške viac ako 4,4 miliardy korún. Tento pozitívny trend by mal pokračovať aj v tomto roku.
Do ktorého kraja smerovalo najviac projektov?
-- Z hľadiska umiestnenia vlani suverénne zvíťazil Nitriansky kraj, kde smerovalo dvanásť projektov. Nasledoval Košický a Trenčiansky kraj so siedmimi projektmi, Bratislavský, Trnavský a Banskobystrický kraj uzavreli rok 2005 s piatimi projektmi, Prešovský kraj so štyrmi a Žilinský s tromi. Podľa priemyselných odvetví bolo najviac projektov uplatnených v strojárskom priemysle (10), v gumárenskom a vo výrobe plastov (10), v elektrotechnickom (8), kovospracujúcom (6), drevárskom, nábytkárskom a papierenskom priemysle (6), v automobilovom (4), informačných technológiách a call centrách (2) a nakoniec v textilom priemysle (2). Najväčší záujem o Slovensko majú naďalej investori z Nemecka, Francúzska, Južnej Kórei, Talianska, Rakúska a zo Španielska.
Zväz strojárskeho priemyslu vyhlasuje každoročne výsledky súťaže Najlepší strojársky výrobok. Aký je osud výrobkov, ktoré takto ocenili v minulosti?
-- Súťaž o najlepší strojársky výrobok má už svoju tradíciu. Motívom je vyzdvihnutie inovačného a trhového potenciálu slovenských výrobkov. Ocenených bolo veľa produktov, z ktorých sú úspešné viac-menej všetky, pretože jedným z kritérií súťaže je úspešnosť. Aj preto sa oceňuje vždy za predchádzajúce obdobie, aby toto kritérium mohlo byť dostatočne overené. Z výrobkov, ktoré získali ocenenie Najlepší strojársky výrobok v posledných ročníkoch tejto súťaže, dosiahli mimoriadny ohlas napríklad automobil Volkswagen Touareg z Volkswagenu Bratislava, alebo hydraulický systém mobilného domiešavača od výrobcu Sauer-Danfoss Považská Bystrica. Môžem spomenúť tiež ložiskový reduktor TwinSpin od výrobcu Spinea Prešov, ktorý sa zaradil k výrobkom high-tech.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 02:35