StoryEditor

Chorobu nevylieči len tabletka

21.03.2004, 23:00
Chceli by ste ihlu do žily, alebo do chrbta? Či inak -- využijete každý spôsob, ako sa dostať z choroby, alebo za jedinú vieru so schopnosťou uzdraviť považujete recept od lekára a návštevu lekárne?

Moderná medicína má mnoho rovnocenných konkurentov. Aj keď mnohí lekári by sa pri slove "konkurent" uškrnuli a "rovnocennosť" by ich priviedla do varu. Akupunktúra, homeopatia, ajurvéda... Medicínske systémy, ktoré ľudstvo pozná tisíce rokov, sú v západnej medicíne (nazývanej tiež alopatia) často zaznávané. Hlavný dôvod je zároveň základným rozporom -- alternatívne medicíny rátajú s tým, že človek nie je len zmes atómov, molekúl a biochemických pochodov. Väčšina z nich dokonca priamo hovorí o telesnej chorobe ako o dôsledku ochorenia vnútra človeka -- následkom prežitých psychických tráum, či dokonca o chorobe duše. A za takéto rúhanie už západná medicína upaľuje.
Alternatívna medicína je alternatívou najmä preto, že s mnohými, najmä chronickými chorobami si západná medicína nevie rady. Pred rakovinou, cukrovkou či dokonca obyčajnou chrípkou iné medicínske systémy cúvať nemusia -- tak aspoň tvrdia ich liečitelia. Možno aj preto západná medicína nie je najpoužívanejšia -- z celosvetového hľadiska jej patrí až štvrtá priečka. Najviac ľudí na svete lieči podľa Svetovej zdravotníckej organizácie indická ajurvéda. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/styl, menuAlias = styl, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:08