StoryEditor

Dva roky v (podvedomom) strachu z neznáma

08.09.2003, 00:00
Za dva roky, ktoré uplynuli od 11. septembra 2001, stihli Spojené štáty dve víťazné vojny v Afganistane a Iraku. Pilotné kabíny lietadiel amerických aerolínií dostali bezpečnostné dvere, posádky povolenie nosiť na palube zbraň. Súčasťou washingtonských ulíc sa stali nekonečné rady betónových barikád. Novovzniknuté gigantické ministerstvo pre národnú bezpečnosť spojilo pod jednou strechou 22 federálnych agentúr. Cíti sa Amerika po dvoch rokoch vojny proti terorizmu aspoň o trochu bezpečnejšie?

Americké letiská pripomínajú nedobytné stredoveké pevnosti. Prvá kontrola čaká cestujúceho ešte pred tým, než zaparkuje auto. Ozbrojení strážnici neraz kontrolujú aj podvozok. Nasleduje dôkladná osobná prehliadka pred vstupom na terminál v réžii zamestnancov federálnej vlády. Mnohé letecké spoločnosti ju pre istotu ešte zdupľujú pred tým, než vás pustia na palubu.
Federálni zamestnanci prehliadajú každý jeden kus batožiny -- aj tú, ktorá cestuje v batožinovom priestore. Osobné prehliadky komplikujú cestovanie a zvyšujú náklady. Napriek obrovskej publicite sa pasažieri za posledný rok a pol pokúšali "prepašovať" na palubu takmer 1 500 strelných zbraní a 50-tisíc nožíkov, nožníc a nožov na papier, aké použili 11. septembra teroristi. Medzi zadržaným materiálom boli "žiletky skryté v teniskách, bajonet ukrytý v umelej protéze dolnej končatiny, plyšový medvedík, v ktorom bola zašitá pištoľ," píše sa vo vyhlásení Agentúry pre bezpečnosť dopravy (TSA).
Tajomná formulka. Rozpočet ministerstva pre národnú obranu je v tomto roku 38 miliárd dolárov. Obrovské investície, ktoré Amerika vkladá do bezpečnosti, podnietili vznik nového priemyselného odvetvia, ktorého spoločným menovateľom je bezpečnosť.
"Po 11. septembri prišli rôzne americké firmy vyrábajúce doslova čokoľvek veľmi rýchlo na to, že ich produkt by sa dal uplatniť v boji proti terorizmu," tvrdí vedúci výskumu technologického gigantu Sun Microsystems John Gage. "Výsledkom sú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet-2, menuAlias = svet-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:15