StoryEditor

Milionár, ktorému kôň zmenil život

21.10.2008, 00:00
V seriáli HN vám predstavíme biznismenov, ktorí investujú do nášho športu. V ôsmej časti majiteľ dostihového koňa Overdosa Zoltán Mikóczy.

Tvrdí o sebe, že má v živote šťastie, ktorého sa nechce vzdať. Tým šťastím je pre milionára z Dunajskej Stredy Zoltána Mikóczyho dostihový kôň Overdose. Zázrak, ktorý kúpil za 88-tisíc korún a doteraz mu vybehal viac než štyri milióny korún. Mikóczy sa venuje dostihovému športu už od 90. rokov, až do kúpy Overdosa bol však neznámy človek. "Ja tohto koňa beriem tak, že sa stal zázrak, cez ktorý dokážem zviditeľniť dostihový šport na Slovensku, ale aj mimo neho,“ povedal pre HN Mikóczy.

Zbohatol v hutníctve
Majiteľ dostihových koní zbohatol v hutníckom priemysle. Cez svoju slovenskú firmu vyvážal hutnícky materiál z Čiech do Maďarska. Keď sa mu začalo dariť, založil firmu aj priamo v Maďarsku. Spolupracoval aj s veľkým hutníckym gigantom Nová huť Ostrava. Spolu s ním si založil ešte v roku 1997 spoločnú firmu v Maďarsku a po predaji akcií Novej huti Ostrava do rúk Mittal Steel sa osamostatnil a od roku 2005 podniká vo svojej firme Steel Center Hungary, kde sa stal jediným akcionárom.
Odvtedy si už mohol dovoliť naplno investovať do dostihového športu. Ten mu učaroval zhruba pred 15 rokmi, keď chodieval do Šale na Stredné odborné učilište rekreačne jazdiť na koňoch. "Chodili sme tam šiesti podnikatelia a spolu sme založili dostihovú stajňu. Z Maďarska sme si prenajali desať koní a začali sme sa venovať tomuto športu,“ spomína Mikóczy.
Výsledky sa však nedostavili a ostatní podnikatelia od toho ustúpili. Od roku 1995 tak Mikóczy zostal sám. "Podľa toho, koľko peňazí som vedel vynaložiť na tento šport, som mával dostihové kone, niekedy len dvoch, inokedy štyroch - piatich, ale nikdy nie viac. Potom od roku 1999, keď som začal podnikateľskú činnosť aj v Maďarsku, sa mi tam v biznise začalo dariť ešte viac, a tým pádom som mohol aj viac do toho investovať,“ tvrdí majiteľ žijúci v Dunajskej Strede.

Vtedy v Newmarkete
Okrem toho, že mal dostihovú stajňu na Slovensku, ju vďaka svojmu biznisu založil aj v Maďarsku. "V hre boli aj emócie. Mám veľmi dobrý vzťah s trénerom v Šali Jozefom Rozsívalom, a preto som nechcel dať svoje kone trénovať u nás niekde inde. A v Šali nie sú podmienky na to, aby som mohol byť na dostihoch úspešný. Preto som sa rozhodol, že slabšie kone zostanú na Slovensku a tie lepšie, ktoré majú predpoklad na úspech, budú v Maďarsku,“ vysvetlil pre náš denník.
V Maďarsku má svoje kone u najlepšieho dostihového trénera v krajine Sándora Ribanszkého. Je u neho aj "zázračný kôň“ Overdose. Toho kúpil Mikóczy na dražbe v anglickom Newmarkete. "Ani som vtedy nechcel nakupovať. Ten kôň sa mi však páčil, sčasti zo srandy a tiež z pokušenia som zodvihol ruku a odklepli mi ho,“ hovorí Mikóczy.

Mikóczyho sen
Tohto koňa nikto nechcel, pretože nemal predpoklady na to, aby bol úspešný. "Je to najlepší kôň, aký kedy pôsobil v strednej Európe. Momentálne zažívam sen každého vlastníka dostihových koní,“ tvrdí Mikóczy. Overdose vyhral doteraz všetkých desať pretekov, na ktorých sa predstavil (vyhral aj v Paríži, tie sa však museli opakovať a na ne už Mikóczyho kôň nenastúpil). Svojmu majiteľovi zarobil vyše štyroch miliónov korún. "Pokiaľ som ho nemal, bol som vďačný za každý mediálny záujem. Teraz je však toho už priveľa,“ hovorí Mikóczy.
Podľa neho sa vďaka Overdosovi dostal na prestížne dostihové preteky, na ktorých by bol bez neho len ako divák. "Ten pocit, že máte svojho koňa na veľkých pretekoch, navyše keď na nich aj zvíťazí, je neuveriteľný.

Time-out Zoltána Mikóczyho
- v mladosti aktívne hrával futbal
- na vysokej škole sa venoval parašutizmu a ako tridsaťročný začal jazdiť na koni v Šali
- aj svoje dve dcéry vedie k tomu, aby sa venovali dostihovému športu

Prečítajte si aj:
Väčšie šťastie už mať nebudem

Majiteľ Overdosa. Podnikateľ v oblasti hutníctva Zoltán Mikóczy v rozhovore pre HN:

Koľko peňazí ste museli na začiatku investovať, aby ste mohli začať s týmto športom?
Radšej som to nikdy nespočítaval, koľko som do dostihov investoval. Ale treba si uvedomiť, že ten, kto vstúpi do dostihov s úmyslom profitovať, radšej nech sa do toho nepúšťa, lebo je to stratová záležitosť. Málokedy sa stáva, keď niekomu kone viac prinášajú ako sú tie skutočné náklady, ktoré do dostihov treba dať.

Vy však máte Overdosa, ktorý vám za vyše roka vybehal približne štyri milióny korún.

Ešte som nespravil bilanciu. Ale z peňazí, ktoré Overdose vybehal, si ešte musíte odpočítať percentá pre trénera, džokeja a, samozrejme, dane. Takže zostane z toho tak zhruba polovica. Ale ešte som z jeho výhier nedostal ani korunu a všetko financujem cez moje podnikateľské aktivity.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Mikóczy pôjde do Hongkongu. Aby prepísal dejiny

Zoltán Mikóczy, muž, ktorému neustále zvoní telefón. Neustále dáva rozhovory pre denníky a rádiá. Ustavične chodia za ním televízie. Dôvod je jediný. Vlastní „zázračného koňa“, Overdosa. Podľa Mikóczyho to nie je iba kôň, ktorý zarába peniaze, ale aj kôň, ktorý mení dejiny dostihov. „Snažím sa o to, aby mi sláva nestúpla do hlavy, lebo koniec koncov som sa o to nezaslúžil ja, ale Overdose,“ tvrdí pre HN Mikóczy.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 12:17