StoryEditor

Chcem vyhrať české voľby, tvrdí Babiš

28.11.2011, 23:00
Miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš je rozhodnutý preraziť do najvyšších poschodí českej politiky.

Niekoľko týždňov po založení Akcie nespokojných občanov prvýkrát pripustil, že s novým hnutím chce vyhrať v roku 2014 české parlamentné voľby. Netají sa dokonca tým, že hnutie povedie ako líder. „Som presvedčený, že to vyjde. To hnutie postavím tak, aby vyhralo budúce voľby,“ povedal Babiš v rozhovore pre denník Mladá fronta Dnes.

Znamená to, že ak sa šéfovi chemicko-potravinárskeho impéria Agrofert jeho plány do bodky naplnia, o necelé tri roky by sa mohol posadiť do kresla českého premiéra. Samotný Babiš zatiaľ odmieta uvažovať o tom, čo bude po prípadnom úspechu vo voľbách a či by sa v takom prípade vzdal riadiacich funkcií vo svojej firme. „To sú predčasné špekulácie. Všetko závisí od toho, či hnutie uspeje, alebo nie,“ uviedol pre HN Babiš.

Politik ako manažér
Dvere ku kariére špičkového politika si 57-ročný veľkopodnikateľ stále necháva otvorené. Prácu politického lídra prirovnáva k topmanažérovi v úspešnom podniku. „Česká republika je firma, ktorá má nejaké peniaze, nejaké príjmy, výdavky, dlhy. Je to firma v kríze a niekto musí ten vývoj zvrátiť.“

O zmenu sa chce postarať osobne. „Jedni hovoria, aby som si pre túto akciu našiel nejakého lídra, druhí hovoria: Nie, ty musíš byť lídrom. Lídrom som však ja. Iného variantu už niet. Je nezmysel, aby som hľadal niekoho iného.“ Samotný Babiš pritom ešte tento mesiac pre HN tvrdil, že do veľkej politiky sa nechystá a Akciu nespokojných občanov chce podporovať skôr z úzadia.

Pravica i ľavica
Rodák z Bratislavy naznačil už v septembri svoj záujem zatočiť s korupciu v českej politike a biznise. Situáciu u našich západných susedov prirovnal k sicílskemu Palermu, známemu v minulosti veľkým prepojením podsvetia na politické špičky a korupciou. Ostrými útokmi na Veci verejné, ale i prezidenta Václava Klausa či ODS si pohneval veľkú časť politickej scény v Česku. V televíznej debate pred niekoľkými týždňami povedal, že si od neho vypýtal úplatok človek blízky Klausovi. „Ja tu platím 600 miliónov korún ročne dane. Viem, kto tu kradne,“ povedal pre Mladú frontu Dnes Babiš.

Teraz bude rozhodovať o tom, akú formu svojej akcii dá. Ľudí vyzýva, aby ho do politiky netlačili. „Nie je to strana, ale hnutie,“ pripomína Babiš. Odmieta však prezradiť, aké budú jeho ďalšie kroky. Chce organizovať diskusie k rôznym témam. Na svojich okrúhlych stoloch je ochotný privítať všetkých – ľudí podporujúcich ľavicu, pravicu i stred.

Tábor stúpencov rastie
Jedinou známou tvárou v Akcii nespokojných občanov pritom zostáva Babiš. Podporu mu postupne vyjadrujú sociológovia, podnikatelia či umelci. Podnikateľ potvrdil, že sa k nemu hlási čoraz viac spojencov. Nedávno sa tábor jeho stúpencov rozrástol o generálneho riaditeľa stavebnej spoločnosti Skanska v Česku Dana Ťoka alebo členov hudobnej skupiny Nightwork. Spájať ich má boj o transparentnejšiu verejnú správu štátu. „Noví podporovatelia budú motiváciou najmä pre mladých ľudí, aby sa pridali k hnutiu,“ hovorí Babiš.

Ešte do minulého týždňa sa nahlas hovorilo aj o tom, že Akciu nespokojných občanov podporí i bývalý primátor Liberca Jan Korytář. Od spolupráce s ním však Babiš minulý týždeň odstúpil. Od podnikateľa Korytář očakával, že by pred krajskými voľbami mohol dávať peniaze jeho Zmene pre Liberecký kraj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:52