StoryEditor

"Tisíce mŕtvych? To je stále málo"

13.05.2011, 00:00
"Teroristické útoky z 11. septembra 2001 nedosiahli účinok, aký sme chceli. Preto musíme zorganizovať rozsiahlejšie akcie, pri ktorých treba zabiť ďalšie tisíce ľudí.

Len takto donútime Američanov, aby sa z arabských krajín definitívne stiahli.“ Takéto šokujúce myšlienky sa objavili v denníku najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina, ktorý objavili v jeho dome v pakistanskom meste Abbóttabáde.

Do denníka si bin Ládin podrobne zaznamenával všetky svoje vízie a plány atentátov. Denník spolu s tisíckami dokumentov našlo špeciálne americké komando, ktoré šéfa Al-Kajdy pred necelými dvoma týždňami pri operácii Geronimo zabilo.

Muž v tieni smrti
Americkí experti po analýze získali dôkazy, že objavený denník si písal skutočne bin Ládin. Jeho syn ešte v čase, keď rodina žila v Sudáne a Afganistane, médiám prezradil, že Usáma si svoje myšlienky dôkladne zapisuje. V dokumente, ktorého pravosť potvrdili experti na základe rukopisu, chcel šéf Al-Kajdy zaútočiť na Ameriku počas Dňa nezávislosti 4. júla. Plánoval tiež útoky na New York a Los Angeles počas desiateho výročia útokov na newyorské dvojičky.

Bin Ládin bol podľa nemenovaného zdroja denníka Washington Post doslova posadnutý terorizmom a tlačil na spolubojovníkov, aby hľadali možnosti, ako nabrať nových nemoslimských členov, „utláčaných v USA“. Hoci mu bojovníci plne dôverovali, niektorí sa rozčuľovali, že ich nabáda len na riskantné ciele v Spojených štátoch. Vytváral tým napätie, ktoré sa často končilo hádkami. V Al-Kajde pôsobil ako „šéf na kriminalitu uväznený v cele“. Rozposielal strategické správy o útokoch len pár ľuďom, ktorým naplno dôveroval. Experti považujú denník za návod, ako zabrániť terorizmu v budúcnosti. „Je kúskom skladačky do množstva dokumentov, ktoré vojaci našli. Západ tak môže prijať spoznaním myslenia teroristov vhodnú stratégiu, aby minimalizoval útoky,“ povedal pre HN americký analytik David A. Andelman.

Úspešný bestseller?
Američania zatiaľ publikovali len pasáže z bin Ládinovho denníka a nie je isté, či ho vôbec niekedy zverejnia celý. Vydavatelia kníh sa však už teraz netaja tým, že ak by sa dostal na pulty predajní, mohol by sa stať úspešným bestsellerom. „Publikoval by som to. Závisí to však od toho, akým štýlom bol denník napísaný. Skôr sa prikláňam k populárno-náučnej knihe, ktorá môže byť veľmi úspešná,“ potvrdil pre HN Ivan Sládeček, šéf vydavateľstva Ladon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:35