StoryEditor

Briti bojovali v uliciach o penzie

30.11.2011, 23:00
Ostrovy zažili najväčšie sociálne protesty za desaťročia. Dôchodkovej reformy sa boja i Slováci.

Veľkú Britániu včera ochromili protesty rozhnevaných štátnych zamestnancov. Do štrajku sa zrejme zapojili až dva milióny odborárov a štátnych zamestnancov, ktorí odmietli ísť do práce. Množstvo ľudí vyšlo do ulíc, aby dali vláde Davida Camerona jasne najavo, že rozhodne nesúhlasia s chystanou dôchodkovou reformou. Práve ňou chce kabinet zaplátať diery v štátnom rozpočte.

Britský minister financií George Osborne napriek najväčšej sociálnej demonštrácii od roku 1929 vyhlásil, že protesty nič nezmenia. Štát však štrajk pripraví až o 500 miliónov libier.

V Británii žije asi 50-tisíc Slovákov a zmeny v dôchodkovom systéme sa tak dotknú tisícok z nich. „Británia potrebuje šetriť, preto ide vláda tvrdo po dôchodkovom systéme a nie je ochotná vyjednávať. Aj moja manželka pracuje vo verejnej správe, preto chápem hnev ľudí. Búria sa, pretože im chcú siahnuť na odrobené roky a úspory, ktoré si nadobudli,“ povedal pre HN Ľubomír Prisenžňák žijúci v Londýne.

Dôchodok bez peňazí
Najväčší generálny štrajk a sociálne protesty v novodobých dejinách krajiny paralyzovali najmä metropolu Británie Londýn. Uzatvorili tam väčšinu škôl, nemocníc a úradov, problémy hlásili aj londýnske letiská. Ulice zaplavili nespokojní učitelia, úradníci, policajti, ale aj meteorológovia či zametači ulíc. „Vláda od nás chce, aby sme pracovali dlhšie, platili viac a nakoniec dostali menej. Čo je to za spravodlivosť?“ povedala šéfka odborového zväzu UNISON Eleanor Smithová.

Penzijná reforma je súčasťou úsporných opatrení, ktorá má znížiť závislosť Británie od pôžičiek. Vláda reformou donúti ľudí pracovať dlhšie a prispievať do dôchodkového systému omnoho viac. „Podľa výpočtov mi bude vychádzať minimálny dôchodok 107 libier na týždeň. Na zaplatenie poplatkov za bývanie, stravu a iné nevyhnutné poplatky je to však pre dôchodcu strašne málo. Najmä v Londýne sa z toho nedá vyžiť,“ tvrdí pre HN Zuzana Ratajová pracujúca v administratíve v Londýne.

Bolestivé škrty
Minister financií Osborne nedávno okrem iného oznámil, že Briti budú do dôchodku odchádzať až v 67 rokoch, čo je omnoho skôr, ako sa pôvodne očakávalo. Cameron trvá na tom, že zmeny v štátnom sektore sú nevyhnutné, keďže Británia bojuje s problémom starnúceho obyvateľstva.

Premiér upozornil, že iná možnosť ako reforma neexistuje, pretože reálne hrozí kolaps dôchodkového systému. „Osobne si myslím, že keď pôjdem do dôchodku, Británia nebude mať na vyplácanie príspevkov peniaze. Jednoducho nám povedia, že zdroje sa minuli a my s tým nebudeme môcť nič spraviť,“ konštatuje Ratajová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:26