StoryEditor

Čím sa inšpirujú politici

18.11.2003, 23:00
Vyššiu kontrolu spravodajských služieb by mal podľa SMK zabezpečiť špeciálny úrad na odpočúvanie. V súčasnosti legálne odpočúvanie na Slovensku zabezpečuje SIS a ministerstvo vnútra prostredníctvom dvoch samostatných koncových zariadení napojených na centrálny systém pre komunikáciu s poskytovateľmi telefonických služieb.

Vyššiu kontrolu spravodajských služieb by mal podľa SMK zabezpečiť špeciálny úrad na odpočúvanie. V súčasnosti legálne odpočúvanie na Slovensku zabezpečuje SIS a ministerstvo vnútra prostredníctvom dvoch samostatných koncových zariadení napojených na centrálny systém pre komunikáciu s poskytovateľmi telefonických služieb. SMK vytvorenie úradu navrhla ešte na jar po prepuknutí kauzy nelegálneho odpočúvania a podľa jej člena parlamentného výboru pre kontrolu SIS Lászlóa Kötelesa by sa mal text návrhu zákona o jeho zriadení objaviť v parlamente do konca roka.
Úrad by mal podliehať dozoru existujúcich osobitných výborov alebo novému výboru. Na zákone a na špecifikácii technických požiadaviek na nové odpočúvacie zariadenie spolupracuje SMK s odborníkmi. Investícia do nového systému by však presiahla niekoľko stoviek miliónov korún. V budúcnosti sa má obmedziť najmä rozsah odpočúvania mobilných telefónov. Úrad by mal byť personálne vybudovaný z odborníkov SIS a ministerstva vnútra, ktorí prejdú previerkami NBÚ. Jeho pôsobenie má byť podľa Kötelesa výsledkom širších politických dohôd aj mimo koalície.
Podporu návrhu SMK vyjadrila ANO i klub nezávislých poslancov, naopak, KDH má pochybnosti o jeho funkčnosti. Väčšina politikov zdôrazňuje, že zneužívanie služieb je otázkou zlyhania jednotlivcov. Podľa predsedu výboru pre SIS Viliama Soboňu z HZDS bude nová inštitúcia zbytočná, ak sa naďalej nebudú dodržiavať zákony. Soboňa pripomenul neúspešný návrh Vladimíra Mečiara, podľa ktorého mal mať parlament možnosť, prípad od prípadu, zriaďovať vlastné vyšetrovacie komisie.
Tento rok obmedzila používanie informačno-technických prostriedkov novela Trestného zákona, ktorá zakázala voľný predaj odpočúvacej techniky. Rovnako prijatie zákona o ochrane súkromia skrátilo čas na odpočúvanie s dodatočným súhlasom sudcu z 24 na 12 hodín.
Predseda brannobezpečnostného výboru Robert Kaliňák je presvedčený, že kontrola spravodajských služieb sa musí zvýšiť. Voči riaditeľovi SIS by sa mala podľa neho vyvodzovať trestnoprávna zodpovednosť za prípadné zavádzanie členov výboru. Operatívna činnosť, najmä vo vzťahu k organizovanému zločinu, by sa mala zo SIS formou prenosu tabuľkových miest presunúť do útvarov Policajného zboru. Pri definovaní úloh tradičných zložiek spravodajských služieb rozviedky a vnútorného spravodajstva sa Kaliňák zhodol s nedávnymi výrokmi predsedu Ústavu pamäti národa Jánom Langošom, že kontrarozviedka by sa mala zamerať len na monitorovanie činnosti zahraničných tajných služieb, a nie na sledovanie občanov Slovenska. Vojenské spravodajstvo Kaliňák nepovažuje za problematickú zložku. Rovnako podľa neho nebezpečenstvo zneužitia spravodajských informácií nehrozí ani zo strany NBÚ, pretože ide o inštitúciu zameranú iba na analytickú činnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 00:21