StoryEditor

Politici a hokejisti: vzťah na jedno populistické použitie

Politici sa s športovcami radi stretávajú a po úspechu na medzinárodnej scéne športovci absolvujú niekoľkodňovú "povinnú jazdu" prijatí u politikov -- prezidenta, premiéra alebo v parlamente. Po zisku prvej zlatej medaily pocity hokejistov z náhlej priazne politikov zhrnul najvýstižnejšie útočník Michal Handzuš: "Myslím si, že to, že politici sa priživujú na našom úspechu, je obvyklé."

Politici sa so športovcami radi stretávajú a po úspechu na medzinárodnej scéne športovci absolvujú niekoľkodňovú "povinnú jazdu" prijatí u politikov - prezidenta, premiéra alebo v parlamente. Po zisku prvej zlatej medaily pocity hokejistov z náhlej priazne politikov zhrnul najvýstižnejšie útočník Michal Handzuš: "Myslím si, že to, že politici sa priživujú na našom úspechu, je obvyklé." Politológ Grigorij Mesežnikov z Inštitútu pre verejné otázky na druhej strane zdôrazňuje, že by sme ani politikom nemali uprieť právo správať sa rovnako ako ostatní občania SR. Politici, tak ako ostatní ľudia, sa silne identifikujú s hokejovým tímom. Úspech športovcov je pre politikov príležitosť zviditeľniť sa, ukázať sa verejnosti ako niekto, kto možno do určitej miery pomáha slovenskému mužstvu. Blízkosť k úspešným športovcom politikom pomáha. "Je to spoločenská udalosť, ktorá pripútava veľkú pozornosť. Keď sa v okolí hokejového mužstva ukáže politik, zvýši tým frekvenciu svojho výskytu na verejnosti a v médiách," poznamenal politológ. Varuje, že po úspešnom šampionáte by mali svoju prezentáciu s hokejistami prezentovať citlivo. "Ak to preháňajú, ak zdôrazňujú svoju osobnú účasť či už pri príprave slovenskej športovej reprezentácie, prípadne inou nevhodnou formou, tak im to môže poškodiť," upozorňuje Mesežnikov. Ako sa vzťah politikov k hokejistom vyvíjal v posledných rokoch?

Strieborný Petrohrad 2000
Po postupe cez Fínov poslal hokejistom telegram premiér Mikuláš Dzurinda. "Dokážete to! Darujte Slovensku zlatú medailu! Už len jedno víťazstvo a sme majstri sveta! Vy na to máte!" povzbudzoval hokejistov premiér. Na finálový zápas proti Česku letel do Petrohradu vládny špeciál, v ktorom sedeli vtedajší predseda parlamentu Jozef Migaš, premiér Dzurinda a členovia vlády - Ľubomír Fogaš, Ján Čarnogurský a Milan Kňažko. Prezident Schuster sa rozhodol, že pri príležitosti Dňa ústavy 1. septembra prepožičia reprezentačnému trénerovi Jánovi Filcovi, predsedovi SZĽH Jurajovi Širokému a kapitánovi hokejovej reprezentácie Miroslavovi Šatanovi štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. stupňa.

Prepad na siedmu priečku v Hannoveri
2001
Vo štvrťfinále vypadli Slováci s Čechmi 2:0 - politici si na hokejistov ani nespomenuli.

Neúspešná olympiáda 2002
Politici hokejistov hecovali. "Len nezopakovať neúspech z Nagana!" odkázali im pred kvalifikačným turnajom v Salt Lake City. Olympiáda napriek tomu Slovákom nevyšla - prehrali s Nemeckom i s Rakúskom a v kvalifikačnej skupine skončili na poslednom štvrtom mieste. Z politikov si v tej chvíli na hrdinov z Petrohradu spomenul len premiér Dzurinda. Aspoň telegraficky im poďakoval za bojovnosť a úsilie v hokejových súbojoch na zimných olympijských hrách v USA aj napriek neúspechu. "Držím vám palce a teším sa na ďalšie víťazné góly v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti," konštatoval v telegrame premiér.

Prvé zlato 2002
Úplne inak vyzeral vzťah politikov k hokejistom o niekoľko mesiacov neskôr. Po zisku historického prvého zlata sa v médiách objavili inzeráty politických strán. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar okrem poďakovania hokejistom napísal, že "keby nebolo Slovenskej republiky, nebolo by slovenskej reprezentácie. Dokázali ste, že to dokážeme." O priazeň voličov bojoval aj šéf Smeru Robert Fico. "Zlatí chlapci nás potiahli správnym smerom," hlásal v jednom zo sloganov. Celostránkovými inzerátmi sa prezentovali aj líderka národniarov Anna Malíková a predseda SOP Pavol Hamžík. "Je normálne, keď vláda alebo prezident štátu prejaví záujem o dianie v športe a športovcov prijme. Ide však o to, aby niekto nezneužíval takého vzťahy vo svojich volebných kampaniach," reagoval na podobné prejavy priazne vtedajší reprezentačný Ján Filc. Politické inzeráty, ktoré hokejistov zneužili, označil za zvrátené.

Bronzové Fínsko 2003
"Držím Vám palce ako politik, občan Slovenskej republiky a hokejový fanúšik," odkázal hokejistom šéf parlamentu Pavol Hrušovský. Slovenský hokej môžeme zaradiť podľa šéfa parlamentu medzi tie najexkluzívnejšie veci, v ktorých Slovensko patrí k svetovej špičke. Dzurinda sledoval zápas o tretie miesto v reštaurácii medzi ľuďmi. Po šampionáte väčšinu politickej scény viac ako celkový výsledok tešilo víťazstvo nad rivalmi z Česka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-dna, menuAlias = tema-dna, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:32