StoryEditor

Štát dá na pohodlie pre poslancov milióny

01.07.2008, 00:00
K neštandardným výhodám, ktoré prináša poslancom práca v zákonodarnom zbore, čoskoro pribudne ďalšia. Národná rada SR plánuje rekonštrukciu reštaurácie Parlamentka pod Bratislavským hradom za približne 40 miliónov korún zo štátnych peňazí.

Vzhľadom k tomu, že priestory reštaurácie sú priamo spojené s budovou Národnej rady, jej služby budú prevažne využívať poslanci parlamentu. Vedenie parlamentu však tvrdí, že priestory reštaurácie budú určené aj pre bežnú verejnosť. Peniaze na prestavbu Parlamentky pritom poputujú z parlamentného rozpočtu, na ktorý sa zbierajú daňoví poplatníci. "Financie na rekonštrukciu sú z ušetrených peňazí národnej rady za minulé roky,“ povedala pre HN Elena Valovičová z oddelenia komunikácie s médiami. Štátna pokladnica na tento rok uvoľnila na prevádzku parlamentu 1,2 miliardy korún.

Miesto pre poslanecké "stretávky“
Priestor Parlamentky je na lukratívnom mieste s výhľadom na Dunaj priamo pod Bratislavským hradom. Reštaurácia je zatvorená od marca 2006, keď ju opustil posledný prevádzkovateľ, ktorý ju mal v prenájme. Odvtedy miesto chátralo. Budova má dve podlažia. Reštaurácia bude na druhom a na prvom podlaží budú po rekonštrukcii administratívne priestory pre poslancov. "Teším sa na to, je to jedna z reštaurácií s nádherným výhľadom. Sľubujem si od jej znovuotvorenia aj zlepšenie poslaneckých vzťahov, lebo na neformálnej báze sa tam môžu kolegovia stretnúť,“ povedal pre HN podpredseda Národnej rady Miroslav Číž (Smer-SD).

Predseda poslaneckého klubu opozičnej SDKÚ-DS Stanislav Janiš tiež tvrdí, že poslanci reštauráciu aj novo prestavané administratívne priestory potrebujú. "Je hanbou Národnej rady, ak nie sú v blízkosti priestory, kde sa dá sadnúť si, niekoho pozvať na obed a predebatovať rôzne veci. Určite to tam chýba.“ Na výhody Parlamentky si zaspomínal Číž. "Vždy tam bol čulý život. Dali sa tam robiť aj krátke pracovné obedy.“ Nové priestory na rokovania obaja zákonodarci vítajú. Zhodne tvrdia, že súčasné kapacity nepostačujú. "Mnohé priestory pre parlamentné výbory sú na Hrade a niektoré dokonca dole v meste a to sťažuje prácu výborov,“ hovorí Číž.

Rekonštrukcia za milióny
Prestavba samotného priestoru reštaurácie, kde bol predtým snack bar, teda druhé podlažie, má stáť 20 miliónov korún. Prvé podlažie, kde bola v minulosti reštaurácia pre verejnosť, budú administratívne miestnosti za rovnakú sumu. Vo verejnej súťaži o túto zákazku zvíťazila žilinská súkromná spoločnosť Hastra. Najdôležitejším kritériom bolo, že sa firma "zmestí“ do sumy 40 miliónov. "Víťaz spoločnosť Hastra s. r. o. splnila všetky podmienky verejnej súťaže,“ informovala HN Valovičová. Výraznou zmenou má byť zimná presklená záhrada, ktorá zakryje časť vyhliadkovej terasy. Nová bude aj vzduchotechnika, klimatizácia či zariadenie reštauračnej kuchyne. Komunikačné oddelenie Národnej rady tvrdí, že prestavba je plne v súlade s rekonštrukciou areálu Bratislavského hradu, ako aj s revitalizáciou Hradného vrchu s cieľom zlepšiť služby pre širokú verejnosť v tejto lokalite.

"Ľudové“ ceny nebudú
Celá prestavba má trvať štyri mesiace od podpisu zmluvy s firmou. Otvoriť reštauráciu by mali začiatkom zimy. O prevádzkovateľovi reštaurácie zatiaľ nie je rozhodnuté. Do úvahy prichádza prenájom alebo prevádzka priamo Národnou radou. Koľko by chod stravovacieho zariadenia parlament stál, zatiaľ vyčíslené nie je. Keďže ešte nie je známe, kto bude reštauráciu prevádzkovať, nevie sa ani, aké by mohli byť v stravovacom zariadení ceny jedál a nápojov. Pri poslednom prevádzkovateľovi do marca 2006 bolo možné dať si polievku za 60 korún, hlavné jedlo, napríklad držkový perkelt za 120 korún a zapiť ho fľaškovým pivom piatich značiek od 40 do 50 korún. Káva stála 33 korún a čaj 26. Parlamentka je v lukratívnej časti hlavného mesta pod Bratislavským hradom, návštevník preto zrejme môže očakávať, že aj pri prevádzkovaní Národnou radou, nebudú ceny v jedálnom a nápojovom lístku "ľudové“.

Na čo majú poslanci parlamentu nárok

- plat poslanca NR SR sa rovná trojnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo je v súčasnosti 61 500 korún. Ak poslanec opustil národnú radu a nestal sa iným ústavným činiteľom, dostáva tento plat aj ďalších päť mesiacov potom, ako mu mandát zanikol.

– k základnému platu poslanca patria aj mesačné paušálne náhrady (33 300 korún pre bratislavských poslancov a 38 000 korún pre mimobratislavských). Príplatky majú poslanci aj za pozície vo vedení parlamentu a za funkcie vo výboroch Národnej rady.

– poslanec má nárok na asistenta s mesačnou odmenou vo výške 80 percent platu poslanca, čo je aktuálne 49 200 korún. Pokiaľ sa poslanec rozhodne zamestnať viacerých asistentov, daná odmena sa medzi nich rozdelí.

– poslanec si môže zriadiť poslaneckú kanceláriu v regióne, ktorej prevádzku hradí Národná rada SR, maximálne však 27 000 korún. Okrem toho má zriadenú poslaneckú kanceláriu v priestoroch parlamentu alebo na západnej terase Bratislavského hradu vybavenú počítačom, multifunkčnou komunikačnou jednotkou, malou zabudovanou chladničkou a trezorom.

– predseda parlamentu môže bezplatne využívať primerane vybavený byt a služobné auto. Pre podpredsedov parlamentu to platí v prípade, že má trvalý pobyt mimo Bratislavy.
– poslanec používa notebook s tlačiarňou a iné technické prostriedky, ktoré mu po skončení mandátu, pokiaľ bol poslancom celé volebné obdobie, zostávajú.

– počas pracovnej cesty, ktorá súvisí s výkonom poslaneckej funkcie má nárok na preplatenie cesty a nákladov na ubytovanie. Lietadlá verejnej letecky dopravy môže poslanec bezplatne využívať v prípade, že ide na rokovania Národnej rady a jej výborov a v iných prípadoch súvisiacich s výkonom funkcie. Bezplatné je pre nich aj cestovanie verejnou hromadnou dopravou.

Zdroj: NR SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/tema-hn, menuAlias = tema-hn, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 13:49