StoryEditor

Zamestnávatelia majú na odborárov ťažké srdce

28.09.2007, 15:56
"Vláda má tendenciu zľahčovať. Teraz argumentujú tým, že však ešte nikto nikoho neprepustil, ale to príde potom, možno v roku 2009," hovorí Masár.

Podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov sa Zákonník práce prijímal za príliš krátky čas, bez toho, aby sa predtým vypracovala nejaká dopadová štúdia. Viceprezident asociácie Peter Masár kritizoval aj ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy, ktorá postihne najmä živnostníkov, ako aj poľnohospodársky, textilný a automobilový priemysel. Podľa Masára, problém môže byť najmä v slabších regiónoch. "Dôsledky toho už vidíme teraz. Padla Ozeta, padla Tornaľa," dodáva. Zväz vyčíta vláde aj to, že sa na problém pozerá z pohľadu Bratislavy a nie celého Slovenska. "Vláda má tendenciu zľahčovať. Teraz argumentujú tým, že však ešte nikto nikoho neprepustil, ale to príde potom, možno v roku 2009," hovorí Masár.

Generálny riaditeľ asociácie, František Bruckmayer poukazuje aj na napätie v zdravotníctve, v ktorej podľa nich chýba jedna štvrtina lekárov. Zamestnávatelia majú ťažké srdce aj na odborárov. Podľa Masára, "zákonník bol dosť ladený na nich, pričom však sám šéf odborového zväzu priznáva problémy, ktoré sa objavujú pri zadeľovaní služieb." Asociácia poukazuje na to, že novela prinesie zvýšenie nákladov pre podnikateľov, čo môže ohroziť najmä automobilový priemysel. "Je tu hrozba, že sa tieto odvetvia v budúcnosti posunú ďalej na východ, napríklad na Ukrajinu," hovorí Roman Karlubík, člen prezídia asociácie.

Na druhej strane, pozitívne vnímajú snahu ĽS-HZDS, ktorá navrhuje oddeliť minimálnu mzdu od odvodov, ktorých výška sa od nich odvíja. "Považujeme to za dobré riešenie. Ide o to, aby sa podnikateľovi zbytočne nerobili prieky," dodáva prezident asociácie.

Podľa vlády poberá minimálnu mzdu len okolo 1,8 percenta pracujúcich. Predstavitelia zväzu tvrdia, že práve z dôvodu takéhoto nízkeho čísla, by tie peniaze vláde nechýbali. "Ja si však aj tak myslím, že tých ľudí je viac, okolo 5 až 8 percent," vysvetľuje Masár.
Asociácia priznáva, že nie všetko sa im podarilo presadiť do zákonníka. Konkrétne ide o snahu, aby sa vytvoril priestor na zníženie minimálnej mzdy v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou a nižšou priemernou mzdou, ako aj v jednotlivých odvetviach. "Došlo by k tomu len v prípade, ak by s tým súhlasili regionálni sociálni partneri. Stroskotalo to však na odborároch," dodáva Masár.

Prečítajte si aj rozhovor o Zákonníku práce s podpredsedom Slovenskej živnostenskej komory Pavlom Višňovským - Vyššia minimálna mzda poškodí začínajúcich živnostníkov

Všetky aktuálne informácie o Zákonníku práce najdete na adrese zakonnik.hnonline.sk.

ANKETAAké sú vaše doterajšie skúsenosti s novým Zákonníkom práce? Všetky informácie o Zákonníku práce nájdete na zakonnik.hnonline.sk iba negatívne 88 (51%) neutrálne 11 (6%) iba pozitívne 48 (28%) skôr negatívne 13 (8%) skôr pozitívne 13 (8%) Hlasovalo 173 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zakonnik-prace, menuAlias = zakonnik-prace, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:28