StoryEditor

Jednotný trh -- viac šancí ako hrozieb

25.03.2003, 23:00

"Výzvy a príležitosti na jednotnom európskom trhu" -- to je názov konferencie, ktorú v spolupráci s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Konfederáciou britského priemyslu (CBI) zorganizovalo uprostred marca t. r. v Bratislave veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Po plenárnom rokovaní si jej účastníci vymenili skúsenosti a názory aj v štyroch špecializovaných sekciách. Konkrétne sa sústredili na to, ako uspieť v obchodovaní na spoločnom trhu a pri súkromnom financovaní verejných projektov, zaostrili svoju pozornosť na regulačné opatrenia v oblasti štátnej pomoci a konkurenčného prostredia, ako aj na potreby malých a stredných podnikov na jednotnom trhu Európskej únie (EÚ).
Na konferencii vystúpil generálny riaditeľ CBI Digby Jones, ktorý okrem iného na rozdiel od našej praxe poukázal na prednosti privatizácie podnikov sieťových odvetví a celkovej liberalizácie trhov. Vo vzťahu k formujúcemu sa jednotnému európskemu trhu zaujal na základe britských skúsenosti stanovisko, podľa ktorého prináša oveľa viac šancí ako hrozieb. Vyjadril tiež názor, že po rokoch opatrnejšieho prístupu predpokladá rast záujmu britských podnikov angažovať sa na Slovensku. Perspektívnymi oblasťami spolupráce sú najmä elektrotechnický a automobilový priemysel.
K hlavnej téme konferencie sa po ňom vyjadril aj podpredseda vlády SR pre európsku integráciu, ľudské práva a národnostné menšiny Pál Csáky. Celková pripravenosť našej podnikateľskej sféry na podmienky jednotného trhu nie je podľa neho v tejto chvíli úplne dostatočná. S týmto názorom polemizoval vo svojom vystúpení prezident AZZZ SR Michal Ľach. Podľa neho slovenskí podnikatelia sa na európsky trh museli preorientovať a zvládnuť jeho nástrahy už v uplynulom desaťročí, o čom svedčí fakt, že okolo 60 percent nášho zahraničného obchodu sa realizuje v tomto teritóriu. Zároveň však súhlasil s tým, že vstup do únie bude pre slovenskú podnikateľskú sféru znamenať aj riziká. Preto je podľa neho povinnosťou vysvetľovať verejnosti význam jednotného trhu, príležitostí, ktoré sú s tým spojené, ale hovoriť aj o problémoch, ktoré nás čakajú v období dvoch-troch rokov po začlenení sa do štruktúr EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zamestnavatel-a-export, menuAlias = zamestnavatel-a-export, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:46