StoryEditor

Štátne nemocnice sa pripravili o pol milióna eur

19.09.2013, 00:00
Dvanásť zariadení stále nepodpísalo nové zmluvy. Bez nich budú ošetrovať len pacientov s akútnym stavom.

Štátne nemocnice sa za dva mesiace stihli pripraviť o 500-tisíc eur. Zdravotná poisťovňa Union im toľko núkala na dodatkoch k terajším zmluvám s tým, že v nových by ešte bolo možné platby ďalej zvyšovať. Riaditelia nemocníc to však odmietli, aj keď staré zmluvy im končia už o 11 dní. Ak ku konci septembra nedôjde k dohode, 440-tisíc poistencov Unionu budú v daných zariadeniach ošetrovať len v akútnych prípadoch.

„Nemocniciam sme už začiatkom leta ponúkli rovnaké alebo lepšie platobné podmienky, ako majú dnes uzatvorené so štátnou poisťovňou. Nové dodatky nepodpísali, aj keď neustále zdôrazňujú potrebu väčšieho objemu zdrojov,“ povedala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Do súvisu to dáva aj s práve prebiehajúcim prepoisťovaním sa – prestupy sú možné len do konca septembra. Čím menej totiž budú mať súkromné poisťovne klientov, tým bude ich odkúpenie pre štát lacnejšie.

Pomsta za arbitráže?
Zámer nemocníc tlačiť na Union práve v prepoisťovacom období, keď sú poistenci vnímavejší, predpokladá aj analytik INEKO Dušan Zachar. „Vyslovene sa tu tiež natíska hodnotiť postup štátnych nemocníc ako určitú pomstu štátu voči Unionu, ktorý vedie proti Slovensku druhú arbitráž, pričom jednu už vyhral,“ dodal.

Ministerstvo zdravotníctva Zuzany Zvolenskej tvrdí, že do rokovaní svojich zdravotníckych zariadení a poisťovní nevstupuje. Šéf Asociácie štátnych nemocníc a poslanec Smeru-SD Jozef Valocký zase reagoval, že nepadla žiada dohoda o spoločnom postupe. „Každá nemocnica má iné zmluvy a rokuje s poisťovňou samostatne.“

Aj keď nemocnice spoločný postup popierajú, Union ho dal preveriť Protimonopolnému úradu. „Kvôli podozreniu o dohode obmedzujúcej súťaž, resp. o zladenom postupe a zneužívaní dominantného postavenia,“ doplnila Smatanová. Úrad sa nateraz k priebehu prešetrovania nechce vyjadrovať.

Bez zmlúv je 12 nemocníc
Nemocnice sa s Unionom o podobe zmlúv naťahujú už od júna. Vtedy bez upozornenia, niektoré aj zdôvodnenia, zaslali poisťovni svoje výpovede. Tá ich následne oslovila, aby predložili požiadavky, čo rovnako spravili len niektoré nemocnice. V ďalšom kole rokovaní sa pod návrh Unionu podpísali len tri zdravotnícke zariadenia zo šestnástich.
Aktuálne nové zmluvy s poisťovňou nemá 12 štátnych nemocníc. O ktoré konkrétne ide, Union nechcel prezradiť.

Z tých, ktoré oslovili HN, len žilinská a nitrianska nemocnica povedali, že zmluvy majú platné ešte do konca roka. Zvyšné stále rokujú. „Radi by sme zaktualizovali starú zmluvu tak, aby odrážala naše aktuálne požiadavky s cieľom vyrovnaného hospodárenia. Ak sa dohodneme na jej novom znení tak, aby bola vyhovujúca pre obe strany, bude možné zmluvu podpísať,“ reagovala hovorkyňa martinskej univerzitnej nemocnice Katarína Kapustová na otázku HN, prečo váhajú s podpisom novej zmluvy.

Podľa Zachara sa v priamom prenose ukazuje škodlivosť dominantného postavenia štátu v zdravotníctve. Kým totiž štátne nemocnice majú právo odmietnuť podpísať zmluvu s poisťovňami, v opačnom garde to neplatí. „Koncept menného zoznamu nemocníc, ktoré majú zo zákona automatický nárok na zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami, považujem za nesprávny model, pretože im garantuje výsadné postavenie a obrovskú vyjednávaciu silu bez ohľadu na úroveň kvality a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti v týchto zariadeniach,“ mieni Zachar.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zdravotnictvo, menuAlias = zdravotnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:26