StoryEditor

Exekúcie smerujú od dodávateľov liekov

02.09.2013, 00:00
Už od roku 2009 sa firmy snažia od Fakultnej nemocnice Trnava vymôcť svoje peniaze.

Exekúcie tu evidujú za rekordných 642-tisíc eur. Najviac pritom trnavská nemocnica dlhuje dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok. V prípade Martek Medical (terajší Medical Group), v ktorom v minulosti pôsobil Pavol Paška (Smer-SD), ide o vyše 339-tisíc eur aj s úrokmi.

Akciovka Finimo zase podala exekúcie na zhruba 300-tisíc eur. Nemocnica tvrdí, že na časť z nich má vytvorené rezervy. „Takže tieto exekúcie neovplyvnia samotné hospodárenie nemocnice v tomto roku. Avšak existujúce splátkové kalendáre výrazne zaťažujú pravidelný mesačný cash flow nemocnice,“ uviedla námestníčka riaditeľa Denisa Lovecká. Zariadenie bolo na pol roka v strate 151-tisíc eur. S firmami sa v piatok HN nepodarilo spojiť.

„Nemáme sa o čom baviť“
Na trnavskú nemocnicu použila exekučné konanie aj firma Telesys Slovakia.

„Dodávali sme im vybavenie do kuchyne, za ktoré nám nezaplatili. Asi dva roky som čakal, snažil som sa s nimi komunikovať, no stále hovorili, že sa nemajú o čom so mnou baviť. Tak sme pristúpili k exekúcii,“ povedal HN konateľ Branislav Hodál. Spor vedú od roku 2010, doteraz späť podľa neho dostali len výšku istiny.

Exekúcia narušila hospodárenie aj v prešovskej nemocnici. Pacient si od nej vymáha náhradu škody viac ako 21-tisíc eur. Nemocnica sa právne bráni, k exekvovaniu jej majetku tak zatiaľ nedošlo. „Súdnym exekútorom navrhovaný spôsob by vo svojich dôsledkoch mohol do určitej miery ovplyvniť riadny chod nemocnice. Nemocnica v súčasnosti vykonáva kroky smerujúce k zmierneniu prípadných nepriaznivých následkov,“ povedala hovorkyňa Renáta Cenková.

S veriteľmi rokujú
Ako už HN informovali, exekúciám čelí aj košické zariadenie, od ktorého si viac ako 8-tisíc eur aj s úrokmi vymáha spoločnosť Generix, ktorá skupuje pohľadávky. Jednu v sume takmer 44-tisíc eur jej už nemocnica splatila. „Tretia exekúcia bola súdom vyhlásená za neprípustnú na základe našich námietok,“ doplnila hovorkyňa Ladislava Šustová.

Kto konkrétne si vymáha dlh 28 620 eur od Univerzitnej nemocnice Bratislava, jej hovorkyňa Petra Stano Maťašovská nepovedala. „Ide o exekúciu, ktorá je dedičstvom z minulosti a nevyriešilo ju ani oddlženie,“ povedala. Na otázku, či to nejako ohrozuje poskytovanie starostlivosti, Stano Maťašovská uviedla, že s každým veriteľom rokujú a majú snahu plniť záväzky. „Robíme to podľa momentálnej ekonomickej situácie tak, aby bolo zachované zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti pacientom.“

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/zdravotnictvo, menuAlias = zdravotnictvo, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 18:14